Racionális-e vagy?

Racionális-e vagy?
Szánj az olvasásra 5 percet!

Pöttyös az inged? Racionális-e vagy? Fested a hajad? Racionális-e vagy? Piros a cipőd? Racionális-e vagy? Mignont eszel? Racionális-e vagy? Ha hiszed, ha nem, a választ előre megmondom: NEM, sőt egyáltalán nem vagy racionális! :) Azért csak olvasd tovább… A brit tudósok által már vannak adatok ezzel kapcsolatban is, úgy az elmúlt 15 évből.

Munkában az agyad

Az agyad egyetlen másodperc alatt nagyságrendileg 11 (más kutatások 40-et is mondanak, de ez most lényegtelen) millió bitnyi információt dolgoz fel, melyek az érzékszerveiden keresztül jutnak el hozzá. 11 millió bit, 1 másodperc alatt. Durva. Ebből másodpercenként mindössze 40 bitnyi információt fogsz fel, kezelsz tudatosan. Azaz az agyad 99.999%-ban a háttérben – ha úgy tetszik – tudat alatt dolgozza fel az információkat, és hoz meg mindenféle döntéseket.

Egy újabb érdekes adat, hogy az agyad a tested tömegének mindössze 3%-át teszi ki, viszont az össz energia felhasználásod 20%-áért felel. Ha belegondolsz, akkor baromi költséges a működtetése. A hátékonyságnak meg ára van.

Az agyad folyamatosan, durván egyszerűsít, információkat dob el, vág meg, alakít át, mindezt alapvetően három célból teszi:

  1. biztosítja a fajfenntartást,
  2. biztosítja a túlélésed,
  3. szüntelen minimalizálja az energia felhasználását.

Ezeket az egyszerűsítéseket, jelenségeket – melyek a racionalitás szempontjából nézve sokszor irracionálisnak tűnnek – nevezzük kognitív torzításoknak. Jelenleg 174 220 (update: 2018 június) ilyen kognitív torzításról tudunk, ismerjük a működési mechanizmusát. A lista a jövőben nyilván bővülni fog még tovább és tovább. Itt egy csoportosított kognitív térkép, illetve egy másik elterjedtebb változat:

Cognitive Bias Codex, 2018

Ezek után azt gondolhatod, hogy vazz, teljesen tudattalanul élem az életem. Nyugi, nekem is van/volt ilyen érzésem, időnként azt is gondoltam, hogy olyanok vagyunk, mint egy csótány. Persze ez nem igaz. Sőt. Ott van az a 0.001%-nyi tudatosság. :) Bármennyire is kevésnek tűnik, mégis ez teszi lehetővé, hogy hatással lehessünk az életünkre, tovább megyek, a tudatalattinkra. Szerintem itt a lényeg. Meg kell ismerni az agyunk torzításait, tudatosan kihasználni azokat, és megpróbálni impulzusokkal befolyásolni a működését. Számos ilyen lehetőséged van, az új szokások kialakításán, szokásaid megváltoztatásán keresztül, mindenféle hackeken át. Egy ilyen hackről már írtam is, olvasd el!

Valahogy nekem ide kapcsolódik a hit kérdése is. Vajon az hol leledzik, miből, honnan ered? Tudatos, tudatalatti? Nem tudom, mindenesetre az erős hit nem tesz mást, minthogy az agyad tudatalattiját szakadatlan stimulálja. Ráveszi, hogy úgy döntsön, úgy irányítson, hogy a célnak, hitnek megfelelő irányban történjenek a döntések, és így, végeredményben az események. Hihetetlen potenciál van a legnemesebb szervünkben, tanulmányozni kell a kognitív torzításokat, és ki kell találni jó módszereket a befolyásolására. Itt olvashatsz 67 kognitív torzításról magyarul is.

A következő videót meg csak azért tettem ide, mert imádom :)

A bevezető szöveget Sickratman nagyszerű dalából kölcsönöztem, az adatok pedig az Adjuk át helyünket! posztom alján található könyvekből származnak, a fejléc képet a wehearit-ről vettem.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!