Adjuk át helyünket

Adjuk át helyünket
Szánj az olvasásra 5 percet!

Az általunk ismert világ kevés kivételtől eltekintve patriarchális berendezkedésű volt és még jelenleg is az. A fejlettebb társadalmakra egyre kevésbé igaz ez a megállapítás, szerencsére. Azt gondolom, hogy itt az ideje átadni a kormányt a nőknek, különösen az anyáknak.

A fogantatástól a fejlődő agy szerkezete alapértelmezetten női, majd kb. 8 hetes korban megérkezik a tesztoszteron fürdő, az agy átalakul és kialakul a fiú agy. Fontos tudnod, hogy az agyad 50 000 éve majdhogynem változatlan, csak a környezeted, a világ cserélődött ki, változott meg közben.

A férfi agy legfontosabb tulajdonsága a függetlenségre törekvés, míg a női agyé a közösség kialakítása.

A nők

A nők két agyféltekéje között számtalan kapcsolat van, ezért a nők

  • minden információt racionális és érzelmi szűrőkön keresztül dolgoznak fel,
  • egyszerre több feladat elvégzésére képesek (gyorsan váltogatva),
  • képesek a helyzeteket távolról szemlélni, és azokat megoldani.

A nők agyszerkezetük miatt:

  • jól kommunikálnak (kb. 11%-kal több neuron található a nyelvi központjukban, mint a férfiaknál)
  • empatikusak
  • találékonyak
  • hűségesek
  • önzetlenek
  • kevésbé agresszívak (valamivel kisebb az amygdala-juk)

Az anyák

Az anyaság során a nők agya újabb átalakuláson keresztül megy át. Neuronok születnek, még több kapcsolat alakul ki közöttük, bonyolultabbá válik az agy. Gyorsabbak, okosabbak, sokkal hatékonyabbak lesznek, és könnyebben tanulnak. Az empátia mesterévé válnak, megérzési képességük fejlődik. Közösséget építenek, szövetségeket kötnek, mindezt a gyermekek felnövése és biztonsága érdekében. A memóriájuk tovább erősödik, még több feladatot képesek egyszerre végezni és azokat menedzselni. Az anyák runtiszerűen gyakorolják a pozitív érzelmeket (szeretet és megbocsátás), a konfliktusok feloldását.

A férfiak

A férfi agy felépítésének kifejezett célja az alkotás, valaminek létrehozása (akár a gyermek nemzése) és, hogy mások nélkül is képes legyen létezni, totálisan függetlenül. Elképesztően képesek a fókuszáltságra. Az agressziójuk miatt kitartanak az elképzelésük mellett és végigviszik azt tűzön-vizen át. Igazi vizionáriusok lehetnek.

Igen, és?

Ha ezt végigolvastad, akkor szerintem egyértelmű, hogy a vezetést, az irányítást a nők, sőt kifejezetten az anyák kezébe kell adnunk, ha jobb és élhetőbb világot akarunk. Én igen. Mi férfiak, pedig maradjunk meg a varázslók szerepében. Alkossunk, amivel hozzájárulhatunk az innovációhoz, segíthetjük a fejlődést.

A szürke 9842371345 árnyalata

Persze ez az egész durva általánosítás, és egyáltalán nem igaz minden nőre, anyára és férfira. A képzettség, az intelligencia szintje, a környezet és még sok más tényező mind befolyásolja az adott egyén fejlődését. Igazából ezek a kategóriák árnyaltabbak:

Széles skálán mozog az ember. Mindannyian egy egyenes pontjai vagyunk. A két véglet az abszolút értelemben vett férfi és nő. Hormonjainktól függően foglalunk helyet az egyenesen, ami középen el van vágva, mert az agyunk kategóriákban „gondolkodik”, címkéket ragaszt minden információra. Mindezt azért teszi, hogy egyszerűsítsen, hogy minél kevesebbet dolgozzon.
Mintha egyedül lennék

Közeljövő

Olvastam egy interjút, melyet Philip Zimbardoval készítettek a könyvével (Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak?) kapcsolatban. A könyvet olvastam, csak ajánlani tudom. Az interjúban elhangzanak érdekes tények:

Mára az egyetemeken, főiskolákon 60%–40%-os a nők és férfiak aránya, a pszichológiai tanulmányok területén pedig mára 80%–20% a nők javára. Kutatásaink eredménye szerint, tavaly a nők sokkal többen végeztek egyetemet, mint a férfiak és ez világszerte igaz, a hagyományosan férfiakhoz társított területeken is, mint például a jog, az orvostudományok, vagy akár a mérnöki képzések.

Ezek a tények. Egy emberöltő sem kell ahhoz, hogy a vezetői réteg többségében nőkből álljon. Hogy ez jó, vagy nem jó, döntsd el magad. A fentiek alapján szerintem kifejezetten jó, de mint mindennek, ennek is megvan az árnyoldala.

Ezekből a könyvekből származnak a kutatási eredmények

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!