Tudatalatti hack

Tudatalatti hack
Szánj az olvasásra 5 percet!

Sohasem teszek újévi fogadalmakat, mert semmi értelme. Céljaim viszont vannak. Ezek határozzák meg az utam, a jövőm. Ez mind szép, de a helyzet az, hogy a tudatalattim sokszor a céljaim ellen dolgozik. Hiába gondolom magam tudatos lénynek, valójában nem „én” irányítok és te se gondold, hogy nálad másképp van. Olvastam Susan Weinschenk legutóbbi How to get people to do stuff (A meggyőzés tudománya) című könyvében egy érdekes és hasznos módszert, amivel erős hatást válthatok ki a tudatalattimra.

Nagyon szeretem Susan írásait, de meg kell valljam, kicsit már unom, hogy mindig ismétli a korábban leírtakat. Igaz, mindig kiegészíti újabb kutatási eredményekkel és következtetésekkel, de akkor is na. Azért érdemes elolvasni. Bocs a kitérőért.

Szóval a történetben rejlik a lényeg. A történetben, a te saját történetedben, ami alakítja az énképed, a személyiséged, így megváltoztathatod a viselkedésed, olyan tudalatti folyamatokat indíthatsz be, melyek a történetednek megfelelő irányba visznek, motiválnak. Végsősoron ezáltal hathatsz a döntéseidre, gondolataidra. Wow, komoly fegyver, mi?

Susan idéz Timothy Wilson a „történetformálásról” írt könyvéből, aminek itt a helye. Ettől nehéz szebben megfogalmazni:

„Technikák, amelyek célja az, hogy oly módon módosítsa az emberek magukról szóló történetét és a közösségi világot, hogy ezáltal a viselkedés is tartósan megváltozzon.”
– Timothy Wilson Redirect: Changing the Stories We Live By

Még ha nem is tudsz róla, most is létezik saját történeted, ami mélyen irányít téged. Viszont itt a lehetőséged, hogy átvedd a kormányt és tudatosan meghackeld az agyad.

Frankó a cucc. Így újév kezdéskor ki is próbáltam. Megírtam hát a saját sztorim. Vajon működik? Meglátjuk. Folyamatosan csekkolom magam, és mondhatom már most látok változást. Neked is ki kell próbálnod, nem egy nagy varázslás. Nem kristálytiszta, miről kvartyogok? Sebaj, szaladj velem végig a folyamaton és megérted.

Hogyan írd meg?

Végy elő egy papírt és egy cerkát! Részemről először jelzőket, jellemzőket írtam fel. Olyanokat, melyek most is jellemeznek, illetve egyet–kettőt, amit nagyon szeretnék magaménak tudni. Nekem nem volt olyan, amin nagyon szeretnék változtatni, de ha neked van, akkor azt külön jegyezd le.

jelzők papírra vetve: kreatív, motiváció, empátia, család, vezető, elfogadó, blogger

Stop! Állj fel, menj el sétálni egy kicsit. Ízlelgesd a szavakat és gondolatban formáld a mondataid. Utána nincs más dolgod, mint mondatokba önteni a szavakat. Méghozzá egyszerű szavakkal. Nem kell hosszan. Rövid, velős történet, mesélve. Sztorizz!

Kézzel írd le papírra!

De tényleg! Miért? Mert ezzel is tréningezheted az agyad és nagyobb jelentőséget tulajdoníthatsz a leírtaknak. Jobban rögzül és prioritást kap. A Lifehackeren is van erről egy poszt, Why You Learn More Effectively by Writing Than Typing. A lényeget kiemelem neked:

Az írás nagyszámú sejtet stimulál az agy ún. retikuláris aktiváló rendszerében (reticular activating system – RAS), ami gyakorlatilag egy információs szűrőként funkcionál az agy számára és segít eldönteni számára, hogy mire kell fókuszálnia. Amikor írsz, a RAS aktiválódik és küld egy jelet az agykéregnek: „Ébresztő! Figyelj! Fontos információ!”
– Henriette Anne Klauser

Hogy néz ki a végén?

Pont leszarom ki és mit gondol arról, hogy mi az én személyes történetem, így végülis miért ne tenném ki ide?! Így legalább be is kellett gépelnem. Barátom! Egyáltalán nem baj, ha eltúlzod, csak légy őszinte magadhoz, erre trenírozod az agyad, ez lesz az irányod, a személyes jövőd. Gyerünk!

Tessék az enyém:

„Kolozsi István vagyok, kolboid. A célom és feladatom, hogy jobbá tegyem a világot pici, apró lépésekkel, legyen az akár egy mosoly. Többek között ezért is vezetek egy céget – az fps-t – Gábor barátommal. Ebben a közösségben igazi vezető vagyok, aki elképesztően motiválja az embereket, de nem csak csapaton belül, hanem bárkit, akit érdekel a gondolatvilágom. Elfogadó, empatikus, kíváncsi és nyitott vagyok. Folyamatosan izgalmas dolgokról blogolok és zseniális előadásokat tartok, ami inspirálja az embereket. Nagyszerű termékeket tervezek, segítem a körülöttem lévő tervezőket, hogy jobbak lehessenek, sokkal jobbak, mint jómagam. Tele vagyok nagyszerű ötletekkel, igazán kreatív vagyok. Idén érkezik el a pont, amikor minden eddigi energiabefektetésem és korábbi hibáim megtérülnek és nemcsak szakmailag, de pénzügyileg is kimondottan sikeres leszek. Izgalmas időszakom következik, sok munkával, olvasással, de egyben nyugalommal is. Mindemellett igazi családapa vagyok, a lányaimat, a feleségem segítem és szeretem minden erőmmel, teljes lényemmel, mellettük állok. A családom támaszkodhat rám. Ez az én sztorim.”

Ja és „Szeretem a felhasználókat, szeretem a felhasználókat, szeretem a felhasználókat…” :D

Neked mi a sztorid?

Ha vállalod, akkor szívesen veszem, ha kommentben megosztod velem.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!