Interjú Susan Weinschenkkel

Interjú Susan Weinschenkkel
Szánj az olvasásra 5 percet!

Aki valaha is foglalkozott UX-szel, akkor ismernie kell Susan Weinschenket, a The Brain Lady-t. Személy szerint Susan az egyik kedvencem, minden megjelent könyvét olvastam, követem a blogját, twitter csatornáját, YouTube csatornáját. Magyarul eddig egy könyve jelent meg „100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről” címmel. Susan volt olyan kedves és válaszolt néhány kérdésemre. Ha még nem ismernéd a munkásságát, akkor is érdemes elolvasnod az interjút, mert hasznodra válhatnak mondatai, gondolatai.

English version of the interview is also available.

Mit gondolsz mennyire fontosak egy UX területen dolgozó szakembernek a pszichológiai, szociálpszichológiai ismeretek?

Azt gondolom, hogy kritikus a pszichológiai tudás egy UX-esnek, persze valószínűleg azért mondom ezt, mert pszichológiából doktoráltam, így mindent a pszichológia szemüvegén keresztül szemlélek. Ha terméket tervezel, amit emberek fognak használni, akkor ismerned kell egyrészt az embereket általában, hogyan gondolkodnak, látnak, döntenek, mi motiválja őket cselekvésre stb., másrészt ismerned kell a terméked leendő felhasználóinak pszichológiai sajátosságait és a kontextust, amiben interakcióba lépnek a termékeddel. Mostanában írtam egy ingyenesen letölthető anyagot, ami valószínűleg érdekes lehet számotokra. A címe: „Top 10 Skills and Knowledge Set Every User Experience (UX) Professional Needs”, töltsétek le, olvassátok.

Honnan szerzed be a legfrissebb neuropszichológiai és agykutatással kapcsolatos információkat?

Rengeteg forrásra iratkoztam fel, melyek ellátnak a legfrissebb kutatási eredményekkel, sok blogot követek, melyek a neuroscience témáját boncolgatják. Többek között jó példa a PsyBlog, ahogy a saját blogom is. Végül pedig folyamatosan jelennek meg nagyszerű könyvek a témában.

Mit gondolsz mik a legnagyobb hátulütői vagy gyengeségei a UX-nek?

Nem gondolom, hogy lennének. Tanulunk, változunk, folyamatosan fejlődünk és ez jó. A legfontosabb, hogy az emberek szüntelen fejlesszék képességeiket. Sokat foglalkoztat az elképzelés, hogy mindenkinek mindent tudnia kell – egy UX-esnek jónak kell lennie a felhasználói felület, illetve grafikai tervezésben, és tudnia kell HTML-ben kódolnia stb. De ez túl sok. A letölthető TOP 10-es lista, amit fentebb említettem tökéletesen elegendő és egyáltalán nem szükséges a grafikai tervezés és a kódolás ismerete. Ehelyett az együttműködésre és a csapatmunkára kell fektetni a hangsúlyt, tehát nem kell mindenkinek mindenhez értenie.

Mit gondolsz a UX jövőjéről?

Évtizedek óta foglalkozom ezzel és egyre erősebb. A UX-re örökké szükség lesz, amíg mi emberek technológiát használunk. Nagy jövő előtt áll, megállás nélkül változik, ahogy a technológia is teszi.

Milyen tanácsot tudsz adni egy újdonsült UX-esnek?

Szerezz minél több tapasztalatot. Dolgozz web oldalakon, mobil és tablet appokon, csakúgy mint e-kereskedelmi, állami, pénzügyi és gyártási területeken. Soha se hagyd abba a tanulást és az önfejlesztést. Vedd figyelembe, hogy ez a tudomány évtizedek óta létezik. Nem újdonság. A „régi dolgok” még mindig érvényesek. Ne hagyd, hogy a design uralkodjon feletted, tartsd mindig észben, hogy embereknek tervezel.

Óriási tapasztalatod van az online oktatás területén. Mely módszerek hatékonyak? Hogyan tudod fenntartani a közönség figyelmét és tudod eljuttatni a legfontosabb üzenetet?

Ha a tartalom jó, akkor az üzenet szempontjából nem lényeges a közvetítő eszköz. Beszélj röviden. Használj diagramokat, ha kell. Beszélj szenvedélyesen és energikusan. Figyelj a a hangminőségre, ami legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga a videó minősége.

Online kurzusok Susan Weinschenktől

Mi volt a legösztönzőbb és legnagyobb kihívást jelentő projekt az életedben?

Rengeteg ilyen volt! Nehéz választanom. Ha mégis mondanom kell valamit, akkor ösztönöz és kihívást jelent például egy átfogó UX oktatási program kidolgozása, vagy akár UX szakemberek mentorálása, hogy épülhessenek a saját területükön.

Kérlek, meséld el egy tipikus munkanapod. Milyen szokásokat alakítottál ki magadnak tudatosan?

Szerintem nekem nincs tipikus munkanapom. Egyik nap az ügyfeleimmel dolgozom, másik napon oktatok, aztán írok stb. Minden reggel azzal indítok, hogy eldöntöm mit fogok csinálni és mit akarok aznap elérni. Utána átfutom az emaileket, majd olyan dolgokkal foglalkozom, melyek azonnali figyelmet igényelnek. Minden nap megpróbálok a marketing stratégiámon dolgozni és kapcsolatba lépek a csapatom tagjaival. Mindenki máshol él, így alapvetően egyedül dolgozom. Legtöbb esetben telefonon és videó konferencián keresztül tartom a kapcsolatot velük és az ügyfelekkel. Napi szinten foglalkozom a sürgős projektekkel (mint pl. ügyfélnek tanácsadás, vagy egy új epizód rögzítése az online kurzushoz). Ezeken felül figyelem mások mit csinálnak a szakterületemen, olvasom a legutolsó kutatási eredményeket és szakítok időt arra is, hogy átgondoljam az üzletem.

Beszéljünk a jövőről. Mire számíthatunk tőled? Dolgozol egy új könyvön? Vagy valami máson?

Még több, új online videó képzésen dolgozom. Továbbá egy új könyv is fogalmazódik bennem. Ha bárkinek van jó könyv téma ötlete, akkor azonnal tudassa velem!

Tudom, hogy szeretsz jazzt énekelni. Szeretnénk hallani a hangod. Elérhető esetleg online valamilyen anyag? :)

Igen! Meghallgathatod az egyik dalomat, melyet magam szereztem. A címe: „Lost Forever”.

Mikor és hol találkozhatunk veled személyesen Európában?

Sajnos jelenleg nincs tervbe véve európai út. Ha valaki meg szeretne hívni egy konferenciára, keressen meg és meglátjuk.

Végül, mit üzensz a magyar UX közösségnek?

Folytassátok a nagyszerű munkátokat.
A világnak szüksége van rátok!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!