Biofeedback, avagy használd a tested

Biofeedback, avagy használd a tested
Szánj az olvasásra 5 percet!

Azt tudjuk és nyilvánvaló, hogy az agy vezérli a testet és annak funkcióit. Ha megijedsz, vagy mondjuk izgatott leszel, akkor a pulzusod gyorsabb lesz. Igen, a gondolkodásmódoddal is hatással lehetsz az agyad működésére, a szűrőid tudod irányba állítani tudatosan. Na, de mi a helyzet visszirányban? Vajon a test is hatással van az agyra és annak működésére? A rövid válasz: igen, azért olvass csak tovább…

Biofeedback

Ezt a folyamatot nevezik biofeedbacknek. Avagy biovisszajelzésnek. Annyi az egész, hogy az agy megváltoztatja tevékenységét attól függően, hogy mit tesz a test. Az agyad a bolygóidegen keresztül (is) folyamatosan kap visszajelzést a testtől a pulzusodról, a légzésedről, az emésztésedről, és egyéb test funkciókról, amihez valamiféle érzelmi komponens kötődik. Azzal, hogy a testtartásod megváltoztatod, ellazítod az arcizmaid, lelassítod a légzésed, jelentős változásokat idézel elő az agyadban, így hatást fejthetsz ki a stresszre, a gondolataidra, a hangulatodra. Gyakran rövid ideig tart a hatás, de ha tudatosan és rendszeresen alkalmazod, akkor jelentős változásokat is elérhetsz. Pontosan ezért működik a jóga is.

A depressziós embereknél megfigyelhető a zárkózott, összehúzott testtartás, a negatív arckifejezés, a megnövekedett izomfeszülés, a metronóm pontosságú pulzus. A pulzusszám bizony komoly hatással bír a hangulatodra. Az a jó, ha picit variálódik, néhol egy kicsit gyorsabb, néhol kicsit lassabb a szívverés. Éppen ezért, ha rossz hangulatban vagy, már az is kimozdíthat, ha hirtelen arcon pocsolod magad hideg vízzel.

Sorra veszem milyen eszközökkel élhetsz, ha manipulálni akarod magad.

Mosolygás

A kedvenc és általam is gyakran alkalmazott módszer a mosolygás. Hoppá! Fogadjunk, sose gondoltad volna. A klasszikus 1988-as kísérletben három csoportot alakítottak ki. Az első csoportban az alanyok a szájukba vettek egy ceruzát, de úgy, hogy a fogukkal haraptak rá két oldalt, és az ajkuk nem érhetett a cerkához. A második csoport tagjai az ajkai közé vette a ceruzát, míg a harmadik csoport szimplán a kezébe fogta. Ez utóbbi volt a kontroll csoport. Ha az ajkaid közé veszed a ceruzát, akkor lehetetlen mosolyogni, míg a fogak között tartva ugyanazok az izmok dolgoznak mint, amikor mosolyogsz. Rajzfilmet néztek az alanyok, és értékelték, hogy az mennyire vicces számukra. Az első csoporttól kapta a rajzfilm a legviccesebb értékelést, míg a második csoport adta a legrosszabbat, és a kettő között helyezkedett el a kontroll csoport.

Egy másik kutatásban az alanyok érzelmeket kifejező arcok sorozatát nézték, miközben arra kérték őket, hogy emeljék fel a szájuk sarkait (mosoly – nagy járomcsonti izmok), illetve húzzák össze a szemöldöküket (mogorva). A „mosolygós alanyok” sokkal barátságosabbnak ítélték az arckifejezéseket, mint a „mogorvák”.

Ergo, ha mosolyogsz, akkor egyrészt a hangulatodon javítasz, derűlátóbb leszel, továbbá pozitívabb érzelmeket érzékelsz másokban, ami szintén visszacsatol a hangulatodra.

Testtartás

Milyen a testtartásod, amikor büszke vagy magadra, erőteljes vagy, állsz bármilyen kihívás elé? Kis terpeszben, stabilan állsz, a mellkasod kidülleszted, az állad felszeged és a két kezed a csípődre helyezed. Szemben a depressziós, védekezős, bizonytalan pózzal, amikor a vállaid előreesnek, a kezeid összefonod magad előtt, lehajtod a fejed és összehúzódsz.

Egy 2010-es kutatásban ebben a két pozitúrában álltak a páciensek 60 másodpercig, majd megkérték őket egy feladat végrehajtására, mindeközben két hormonjuk szintjét monitorozták. A kortizol és a tesztoszteron szintjét. A kortizolt társítjuk a stressz, a tesztoszteront pedig az energia szinttel. Azoknál, akik büszkén álltak egy percig a feladat előtt, átlagban 20%-kal megnövekedett a tesztoszteron szint, és 25%-kal csökkent a kortizol szint az összehúzódó csoporthoz képest.

Egy másik Texasban végzett kutatásban szintén két csoportra osztották az alanyokat, akik büszke és összehúzódó testtartásban hallgatták végig, hogy agyondicsérik őket, mennyire kiemelkedők a tesztírásban. Utána mindenki kapott egy igazán nehéz tesztet. Az összehúzódó testtartásúak sokkal hamarabb feladták a tesztet, mint a büszke pozitúrájú társaik. Emlékezz rá, hogy mindegyikőjüket egyformán megdicsérték.

Az sem utolsó szempont, hogy van egy közösségi visszajelzés is. Azok az emberek, akik eleve büszke testtartással mozognak köztünk, azokat automatikusan (tudat alatt) sokkal magabiztosabbnak tartjuk, ami nyilván visszahat az adott egyénre is.

Vagyis húzd ki magad, mutass példát, figyelj a testtartásodra!

Büszke testtartás

Arcizmok

A szemöldökközelítő izom az, ami lefelé és befelé húzza a szemöldököt. Segítségével fejezzük ki a bosszúság, harag, aggódás és más negatív érzelmeket. Az összehúzott szemöldök megnöveli a düh és az undor érzését, az embert boldogtalanabbá, barátságtalanabbá, érdektelenebbé teszi.

Érdekesség a botox használata, ami ugyebár sok esetben épp ezt az izmot bénítja meg, teszi működésképtelenné. A botox-szal kezelt emberek utólag kevesebb szorongást élnek át. Persze ezzel együtt jár az is, hogy kevesbé tudnak örülni. Ugyanis nem tudják kifejezni az izgatottság és a meglepettség arckifejezését sem.

Ha szorongsz, stresszes, mérges vagy, akkor lazíts a homlokodon, masszírozd meg! Erős fényben pedig használj napszemüveget!

Légzés

A légzés az egyik legfontosabb test funkció, ami közvetlen összeköttetésben van a limbikus rendszerrel.

Amikor szorongsz, vagy túlterheltnek érzed magad, akkor lélegezz lassan az orrodon keresztül elszámolva 6–8 másodpercig. Amikor beszívtad a levegőt, tartsd bent 1–2 másodpercig, majd lassan, az orrodon keresztül szintén 6–8 másodpercig fújd ki a levegőt.

Ha energiára van szükséged, akkor 20–30 másodpercen keresztül gyorsan, kapkodva szedd a levegőt.

Izmok

Amikor stresszes, nyugtalan vagy, szorongsz, akkor az izmaid automatikusan megfeszülnek. Az agyad adja ki a parancsot a feszítésre, majd visszakapja a választ, hogy feszültek az izmok, így elindítja a folyamatot: feszültnek kell lenni. Be is zárul a kör. Két módon tudsz ezen segíteni.

Egyrészt azzal, hogy emlékezteted az agyad arra, hogyan lazítsa el az izmokat. Ehhez végy egy nagy levegőt, közben feszítsd meg az izmaid, tartsd bent a levegőt, majd fújd ki és egyúttal lazítsd el az izmaid.

Másrészt nyilván a nyújtásnak óriási szerepe van az izmok folyamatos lazításában, és természetesen a masszázs is egy nagyszerű eszköz.

Hasznosítsd!

Magam részéről rendszeresen élek ezekkel a módszerekkel, és mondhatom nagyon jól működnek. Depressziómból viszonylag gyorsan ki tudok lábalni, amihez egyébként még a zene erejét is használom, ehhez melegen ajánlom a klasszikus zenét.

Számomra a konferencia előadás egy kívánt és szeretett eszköz a brandépítésre, tudásmegosztásra, viszont mindig nagy terhet ró rám a nyilvános szereplés. Éppen ezért minden előadás előtt elvonulok egy nyugis helyre és:

Próbáld ki és használd te is ezeket a módszereket a különböző élethelyzeteidben!

Források

Néhány kutatást a fentiek közül vitatnak, de ettől még a biofeedback létezik és kihasználható.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!