Miért történt?

Miért történt?
Szánj az olvasásra 5 percet!

Kultúránk jelentősen befolyásolja hogyan gondolkozunk. Lehet többet kellene a jelenben élnünk és a jövővel foglalkozni, mint a múltat vakargatni?

A kínai delegációval ülünk a tárgyalóasztalnál. Vitatkozunk, mi vezetett a pénzügyi válsághoz. A kínaiak csendben figyelik, ahogy vitatkozunk.
Egyikük odafordul hozzám, azt mondja:
– Ti nyugatiak nagyon furcsák vagytok.
Kérdőn nézek rá, folytatja:
– Még mindig a tyúk és tojás kérdésen vitatkoztok. Melyik volt előbb? A tyúk? A tojás? – kezével legyint egyet – Mi kínaiak mindkettőt megesszük.

Miért?

A miért egy ősi kérdés. Meg akarjuk érteni miért történnek dolgok, milyen okok állnak egy történés mögött. Ez egy nagyon régi gondolkodásmód eredménye, melyet mi nyugatiak Arisztotelésztől örököltük.

Bonyolult

A legtöbb jelenség mögött komplex ok-okozati összefüggések húzódnak meg. Sokszor képtelenség, vagy nincs elég idő feltérképezni, esetleg nem éri meg a befektetett energiát a visszafejtés. Arról nem is beszélve, hogy szinte biztosan nem áll rendelkezésedre elég információ. Önmagad becsapva, az agyad kitölti a hiányzó réseket elferdítve az oksági láncolatot. Emberek is közrejátszottak az események menetében? Naná, mindig. A megfejthetetlen belső motivációk enigmájával találod magad szemben.

Tanulni

Oké, meg akarod érteni mi történt. Abból tanulni akarsz, a jövőben szeretnéd elkerülni, vagy épp megismételni a történéseket. Rendben. De mindenáron? Nem lenne jobb azzal foglalkozni, hogy a jelenben mit kell tenni, és nem folyton a múltat rágni és elemezni?

Mikor

Nem mindegy, hogy a miért kérdést mikor teszed fel. Annak időpontját okosan, a helyzethez mérten kell megválasztanod. Krízis van? Foglalkozz a jelennel, haladni kell, meg kell oldani a problémát. Majd, ha kilábaltál a bajból, elemzed hogyan jutottál oda.

Miközben megváltozott a világ körülötted, ami a valódi kifejtetlen ok, lehet jobban jársz, ha az új helyzetre koncentrálsz. Milyen lehetőségeket rejt magában? Mit tehetsz meg, amit korábban még nem lehetett? Nem biztos, hogy mindig visszafele kell nézni.

Mi nyugatiak

Te is oksági láncolatokra építeted az életed? Bizonyára. Köszi Arisztotelész, köszi Descartes, köszi Wittgenstein. De vigyázz! Ha valahol lent, egy láncszem megszakad, nyomban összedől a kártyavár. Minél terjedelmesebb az építményed, annál inkább őrülsz bele az újrahuzalozásba. Ha viszont rövid láncon tartod magad, könnyen alkalmazkodhatsz.

A fenti történetet Luc De Brabandere vállalatfilozófustól hallottam, a fejléckép eredetije a Soomo videójából származik.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!