Célkitűzés

Célkitűzés
Szánj az olvasásra 5 percet!

Úgy egy évvel ezelőtt az fpsben bevezettünk egy megoldást. Az fpsesek saját maguknak kitűznek egy célt. Egy célt, aminek elérésére egy negyedév áll rendelkezésükre. A célokat kinyomtatjuk, és az iroda egy frekventált falfelületére kihelyezzük az adott fpses nevével fémjelezve. Erről anno még egy cikkben olvastam, ami a Hertha BSC labdarúgócsapatról szólt, és Dárdai Pál sikeres vezetőedző alkalmazza csapatánál ezt a szisztémát. Ők az öltözőben teszik ki a falra saját céljukat az idényre vonatkoztatva, olyat mint pl. „2 góllal többet szerzek, mint az előző szezonban”. Tőle vettem kölcsön az ötletet, amit végül adaptáltunk az fpsben.

A hatásmechanizmus egyszerű. A metódus két módon fejti ki áldásos hatását és segíti a cél tényleges elérését:

  1. Folyamatos emlékeztető
    Minden nap, amikor az irodába érek, látom a falra kihelyezett célom, ami emlékeztet mire szántam rá magam.
  2. Csoportnyomás
    Mindenki látja, hogy mit vállaltam. „Nehogy már ne csináljam meg, nem lehetek annyira gagyi!”

Amikor először elkezdtük, nagyságrendileg az emberek 40%-a jutott el a cél elérésig, ez a szám most 70% körül jár. Ami a legfontosabb viszont: megjelent az igény, hogy a negyedév végén ne csak egy egyszerű érdeklődés legyen azzal kapcsolatban, hogy ki érte el a célját, hanem vegyük sokkal komolyabban a visszaellenőrzést. Legyen hát úgy.

Ami viszont mindig problémát okoz: a cél kitűzése. Pontosabban szólva: a megfelelő cél kitűzése. Amikor a kolléga azt vállalja, hogy „elkezdek edzeni”, akkor bizony probléma van. Pontosan mit fogsz edzeni? Hányszor hetente/havonta? Vagy mennyi időt szánsz rá? Hogyan tudod mérni? Biztosan bele fog férni az idődbe? Vagy csak egy újabb önámítás lesz egy ismételt ködös vetítéssel?

Bármikor, bármilyen célt akarsz elérni, érdemes a SMART technikára támaszkodni. Nem csak akkor jó a módszer, amikor magadnak, hanem akkor is, amikor más számára adsz feladatot. Tipikus hiba vezetőként, amikor kérsz valamit, de nem tisztázzátok, hogy pontosan mi a feladat, mikorra kell azt elvégezni stb. Jajj, hányszor estem ebbe a hibába… :)

Szóval SMART technika, ami egy betűszó és így néz ki:
S – Specific
M – Measurable
A – Achievable
R – Relevant
T – Time-bound

Ha elég specifikus, azaz konkrét a cél, egyben mérhető, és még elérhető (azaz nem irreális), releváns (olyan, ami érdekel és fontos neked), és nem utolsó sorban időponthoz, időintervallumhoz kötött, akkor az pont megfelelő lesz.

A fenti edzős példánál maradva egy jó célkitűzés:

„Rendszeresen, heti kétszer fél órát futok, ehhez használom az endomondo appot.”

A fejlécképen az egyik saját negyedéves célomat láthatod, és jelentem immáron fél éve nem gyújtottam rá, és soha többé nem is fogok. Azonban bármilyen nemes is volt ez a cél, nem felelt meg tökéletesen a SMART-nak. :)

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!