A nevét tudod, vagy érted is?

A nevét tudod, vagy érted is?
Szánj az olvasásra 5 percet!

„Tudni valamit” és „tudni valaminek a nevét” két különböző dolog. A megértéshez és a tudás valódi alkalmazásához kemény munka vezet, amit nem kerülhetsz meg. Imitálhatod, de annak sok haszna nem lesz. Várhatod az eredményt örökké.

Melanézia

A II. világháború alatt amerikai repülőgépek szálltak le Melanézia szigetein. A bennszülöttek megfigyelték, hogy az amerikai katonák semmilyen általuk hasznosnak tartott munkát nem végeznek, mégis az égből vasmadarak szállnak le és rakomány formájában mindenféle jót hoznak. Coca-colát, beszélő dobozokat (rádió), ételt, gyógyszereket, ruhákat. Azt gondolták, hogy az amerikaiak közvetlen kapcsolatban állnak az istenekkel.

Építettek hát maguknak leszállópályát, annak széleire fáklyákat tettek. Fából építettek irányítótornyot, ahova beültettek egy embert, akinek a fejére fából és bambuszból készült fejhallgatót tettek. Ebből egy bambusznád szál állt ki, akár egy antenna. Sőt bambuszból repülőgépeket is építettek a pálya mellé. És vártak. Várták, hogy leszálljon a repülőgép.

Mindent jól csináltak, kívülről minden pontosan úgy tűnt, mint az eredeti. De nem működött. A repülőgépek nem jöttek.

Később aztán a jelenség vallássá nőtte ki magát, amit rakomány-kultusznak neveztek el.

Tudomány, áltudomány

Richard Feynman mester egy 1974-es évzáró beszédében kötötte össze a kargó-kultuszt a tudománnyal. Analógiája szerint a rakománykultusz-tudósok ugyanúgy színlelik a tudományos munkát, ahogyan a rakománykultuszok hívei repülőgép-utánzatokat gyártanak. Ezt nevezte el a rakománykultusz-tudománynak.

Konklúzió

Ha nem szeretnél a rakománykultusz része lenni, akkor

  • folyamatosan tanulnod kell
  • a mélyére kell ásnod annak, amivel foglalkozol
  • figyelned kell arra, nehogy becsapd magad
  • rendszerint meg kell kérdőjelezned az eredményeid, a hipotéziseid.

A mély megértéshez pedig javaslom alkalmazd a mester által kifejlesztett Feynman technikát.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!