Hipotézis

Hipotézis
Szánj az olvasásra 5 percet!

Biztos ismered a nyuszika, a medve és a fűnyíró történetét, ugye? Ha nem, akkor olvasd el gyorsan, nagyon rövid. Sokszor jut eszembe az agyunk működése kapcsán. Viszont most találkoztam egy nagyszerű és szerintem sokkal szemléletesebb példával.

Mutatok neked egy számhármast, íme:

2, 4, 6

A kérdésem az, hogy mi lehet a mögöttes szabály?
Most gondolkozz egy kicsit! OK, gondolom megvan.

Most pedig azt kérem tőled, hogy derítsd ki a szabályt, ami alapján felállítottam ezt a számhármast, de úgy, hogy rákérdezel újabb számhármasokra, ami megfelel a mögöttes szabálynak!

Valószínűleg azt kérded majd, hogy

12, 14, 16?

A válaszom erre az lesz, hogy IGEN, megfelel a szabálynak.

Aztán feltehetően olyat kérdezel, hogy

22, 24, 26?

A válaszom erre is az lesz, hogy IGEN, ez is megfelel a szabálynak.

Nem jutottál előrébb, ugye? Vagy legalábbis nagyon lassan haladsz a bizonyítás felé. Tudod miért?

Igazad van

Azért mert a feladat elején nyomban felállítottál magadban egy hipotézist a szabályra, majd onnantól kezdve azt akarod bizonyítani, hogy igazad van. Mint ahogy a nyuszika is alá akarja támasztani a kezdeti elképzelését, hogy a medve nem fogja kölcsönadni a fűnyíróját. Pont így működünk. De mit lehet tenni?

Először is fel kell ismerned és el kell fogadnod, hogy alapvetően te is így funkcionálsz. Ha ez megvan, akkor tudatosan fordítottan kell eljárnod. Vagyis azt kell bizonyítanod, hogy NINCS igazad.

A fenti példánál maradva, olyan számhármasokat kell keresned, melyek nem felelnek meg a hipotézisednek. Sokkal gyorsabban megtalálod a valódi szabályt.

Például azt kérdezed, hogy

2, 4, 1000?

A válaszom erre is az lesz, hogy IGEN, ez is megfelel a szabálynak.

Hoppá! Gyanítom, hogy máris szertefoszlott a kezdeti feltételezésed.

Egyszerűsítesz

Lehet, hogy a fenti példa nálad éppen nem működött, de ettől még az agyad lényegében így muzsikál, ami kihat az emberi kapcsolataidra, a világról és annak részeiről, darabjairól alkotott mentális képeidre. Sohasem a valóságot „látod”, mindig csak a környezeted egy szeletének egyszerűsített mentális képét. Ezt mindig tartsd szem előtt.

Ha kutató vagy, akkor jelzem, hogy azért vannak a különböző tudományos módszertanok, mert azokat arra fejlesztették ki, hogy ezeket a „hibákat” kiküszöböljék.

A szabályom egyébként „pozitív páros számok növekvő sorrendben”, ha már többen külön megkérdezték… :)

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!