Miért tanulj folyamatosan?

Miért tanulj folyamatosan?
Szánj az olvasásra 5 percet!

A gyermekek agya nagyságrendekkel több neuronnal rendelkezik, mint egy felnőtté. Kezdetben a gyermeki agy extra agysejtjei rengeteg kapcsolatot létesítenek. Kb. kétszer annyi kapcsolat van az agyukban, mint egy felnőtt agyában. Aztán azok a neuronok, melyek kis aktivitással rendelkeznek szimplán megszűnnek létezni. Ez a folyamat folytatódik, amíg élünk. Ha egy neuron nincs használatban, nincsenek kapcsolatai, megszűnik. Kialakulnak a szinapszisok és azok beégnek. Pl. ha valaki elveszti az egyik végtagját, a létrejött szinapszisok (a végtag reprezentációja) miatt az agy még mindig azt „hiszi”, hogy a végtag még mindig megvan. Az idő múlásával azonban ezek a szinapszisok megszűnnek. Itt a lényeg: megszűnik a reprezentáció. Az a korábbi tudás, ismeretanyag, amelyet nem „elevenítesz” fel újra és újra, vagy nem használsz a hétköznapjaidban, szép lassan eltűnik a süllyesztőben. Ha úgy tetszik, butulsz.

Többek között ezért is fontos az oktatás. A gyermek számára minél több mindent meg kell mutatni, ki kell velük próbáltatni, hogy az agyában a lehető legtöbb kapcsolat megmaradjon. Ezért sem jó út az, ha szakikat képeznek, és csak a szakmájukhoz elengedhetetlen tárgyakat oktatják nekik. Sokkal inkább a tanulás és tudás iránti vágyat kell felkelteni, tanítani.

A zene oktatásáról nem is beszélve. Bizonyított tény, hogy azoknak, akik hangszeren játszanak, az agyuk sokkal több kapcsolattal rendelkezik. Képesek az asszociációra, átlátni nagy területeket, az agy területei összeköttetésbe kerülnek. Nézd meg ezt az animációs videót, ami kutatások alapján készült. A gyermeked pedig vidd el zenét tanulni, ezzel sokat tehetsz érte és így a társadalomért is (OK, tudom ez úgy hangzik, mint az internacionálé :)!

Az egyetlen út ahhoz, hogy ne butulj el, és ne légy szemellenzős felnőtt és/vagy öreg, ha folyamatosan képzed magad. Méghozzá mindenféle területen. Ne légy szakbarbár! Bármi is legyen a munkád, ha azt jól akarod végezni, úgyis eljutsz kapcsolódó tudományokhoz. Ahogy szélesednek az ismereteid, csakhamar ráébredsz: olyan tudást is magadévá kell tenned, amire addig nem is gondoltál volna, amelyeknek látszólag semmi köze a szakterületedhez. Igazából erről szól az életen át tanulás.

Egyáltalán nem igaz, hogy minden idős 60 feletti ember inaktív, és az öregkor szellemi bezárkózással jár együtt. Sosem késő könyveket a kezedbe venni, megtanulni új dolgokat, leülni a zongorához és megtanulni lejátszani egy darabot, festeni, rajzolni, egy asztalt összerakni a saját kezeiddel, bármit. Gyerünk!

OK, tanulok. Visszatérő probléma, hogyan mélyítsem el a tudást. Ugye rögzíteni kell az új kapcsolatokat. Olvastam egy módszerről, amit Feynman technikának neveztek el egy Nobel-díjas fizikusról. Az ismeretnek két típusát különböztette meg:

  • valaminek tudni a nevét
  • valamit ismerni

Kitalálhattad, hogy az utóbbira kell fókuszálnod és erre ötlötte ki Feynman a módszerét.

Röviden. Szeretnél elmélyíteni és magadévá tenni egy témát, amiről azt gondolod, hogy már tudod.

1. Vedd a témát!

Lehet bármi, de arra vigyázz, hogy ne egy óriási tematika legyen. Mondjuk felhasználói tesztelés, de lehet az is, hogy SVG animációk, vagy web fontok kezelése, vagy akár fotoszintézis, bármi. Kapj elő egy üres papírt és írd fel a címet!

2. Tanítsd!

Írj le a papírra mindent, amit a témáról tudsz, de mindezt úgy, mintha mást tanítanál vele. Nem a hozzáértő haverod, sokkal inkább egy gyermeket. Kerüld a szakszavakat, a zsargont, a lehető legegyszerűbb szavakkal fogalmazd meg a mondandód! Ezzel erőlteted rá magad, hogy valóban megértsd azt. Közben rá fogsz ébredni, hogy bizony itt-ott vannak hiányosságaid és nem tudod megírni.

3. Lépj vissza!

Itt kezdődik az igazi elmélyítés. A hiányosságoknak utána kell nézned, olvasnod, vagyis újratanulnod azokat. Ha úgy érzed, hogy készen állsz, akkor kizárólag ezeket részterületeket fejtsd ki külön-külön a 2-es pontban foglaltak szerint. Ha ezen is túljutottál, akkor és csak akkor térj vissza az erdeti papírodhoz és egészítsd ki, folytasd azt!

4. Nézd át és egyszerűsíts!

A szövegedet egyszerűsítsd a végletekig, ha még mindig vannak benne szakszavak, fogalmazd át. Olvasd át többször, akár hangosan is, és addig gyúrd a szöveget, amíg azt kereknek, könnyen értelmezhetőnek ítéled.

Pofonegyszerűnek tűnik, nem? Hidd el, nem az! Kemény munka, de kifizetődő. Pontosan erről szól a szakmai blog írása is. Ha olvasod az írásaim, mindig az egyszerű nyelvezetre törekszem, éppen a fentiek miatt.

Szóval, ha bármit tudsz, bármihez is értesz: oszd meg a tudásod másokkal!

Továbbá tanulni is meg kell tanulnod, mert azt is lehet hatékonyan végezni.

Ide kapcsolódik egy nagyszerű írás, ami arra ad módszertant, hogyan tanulj valami merőben új dolgot.
Tanulj!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!