Fokozd a webshopod vásárlási élményét

Fokozd a webshopod vásárlási élményét
Szánj az olvasásra 5 percet!

Minden évben a karácsonyi ajándékvásárlást online intézem. Az elmúlt évhez képest óriási fejlődést tapasztaltam a webshopok használhatósága és egyáltalán a vásárlási élmény indexe terén. Lehet mindig jobban csinálni, ezért a saját tapasztalataim alapján néhány pontban leírtam, amiken még érdemes csiszolni.

Felugró ablakok

Vágom, hogy a popupok hasznosak a te szempontodból, az én oldalamról már nem annyira, de ezen most lendüljünk át. Ha már felugranak ezek az ablakok, akkor kérlek, tedd lehetővé, hogy az ESC billentyűvel könnyen be tudjam zárni.

Kapubanner

Tiszta szívemből utálom a kapubannereket. Lehet, hogy sok pénzt kapsz érte, de folyamatosan ráklikkelek véletlenül és mindig elnavigálok, ami baromira idegesítő.

Cookie law

Igen, az EU-ban kötelező kitenni. Mégis arra bíztatlak, hogy ne tedd. Miért? Mert semmi értelme. Ettől senkinek sem lesz jobb. A hülye szabályokat nem kell betartani. Zavar, ha egy oldalra belépve azzal kell indítanom, hogy bezárjam, eltüntessem. Csatlakozz te is ehhez a kezdeményezéshez!

Olvasd el milyen ötletünk van a cookie constent feloldására.

Terméklista

A terméklistában ne jelenítsd meg azokat a termékeket, melyeket már nem árusítasz. Az URL persze maradjon meg SEO miatt és a kérdéses termék adatlapján egyértelműen jelezd, hogy az már nem kapható és ajánlj helyette mást.

Nyitva tartás

A legtöbb helyen még mindig sokáig kell kutakodnom azért, hogy megtudjam a nyitva tartást. Kérlek, tedd ki, mert fontos nekem.

Telefonszám

Ha teheted írd ki könnyen megtalálható helyre a telefonszámod. Ha kérdésem van, fel tudlak hívni. Ha nincs kérdésem, akkor megnyugtatsz azzal, hogy akár fel is hívhatnálak. Megértem, ha nem tudod megoldani a telefonos ügyfélszolgálatot és ezért nem teszed ki frekventált helyre, de akkor legalább a visszaigazoló emailben legyen benne.

Termék kép

Tudom, hogy elképesztően nagy munka az adatbázis karbantartása, de akkor is kérlek, a termék képen pontosan az a változat szerepeljen, ami a leírásában.

Szállítási idő

Még mindig belefutok olyan webshopba, ahol nincs kiírva, hogy pontosan mikor kapom meg, mennyi időn belül a terméket. Sajnálom, de nem vásárolok nálad.

Szállítási költség

Hasonlóképp sok helyen nincs feltüntetve a szállítási költség a vásárlási folyamat során. Hidd el sokat nyom a latban. Ha nem látom egyből, akkor megyek máshova és ott veszem meg a kívánt terméket.

Űrlap

Nyilván karácsonykor durván megnövekszik a webshopod terhelése. Kérlek, az űrlapok akció gombját kattintás után tedd inaktívvá, hogy többször ne tudjam elküldeni a rendelést. Ami pedig a legfontosabb, tégy rá valami jelzést helyben, hogy folyamatban van a kérés feldolgozása. Valami pörögjön, forogjon, írd ki, bármi, csak lássam, hogy dolgozik a rendszer.

Szállítási cím

Ha külön kérsz be irányítószámot, akkor pls egyből hozd hozzá a települést. Nem nagy dolog megoldani, nekem viszont sokat segít. A másik, hogy legyen elég hosszú az utca, házszám mező. A céges címem például elég kacifántos és a legtöbbször nem fér el a mezőben.

Hangvétel

Az űrlapjaidon, emailben, telefonon légy kedves velem. Nem vagyok hülye, csak valami elkerülte a figyelmem, félreértettem egy dolgot, esetleg kérdésem van. Én vagyok a vásárlód! Az űrlap hibaüzenetei se azt sugallják, hogy egy idióta vagyok, inkább kérj meg, hogy javítsam.

Visszajelzés

Megrendeltem a terméke(ke)t, megkaptam az automatikus visszaigazoló emailt. Eddig rendben is van. Néhány óra múlva viszont felmerül bennem a kérdés, tuti minden okés a rendelésemmel? Nagyon hasznos, ha 8 órán belül kapok egy másik emailt, ami megnyugtat. Persze az igazi az lenne, hogy abban az emailben már azt is megtudom, hogy mikor szállítják ki, ha ez megoldható.

Válasz

Válaszolj az emailemre. Ha kérdezek, akkor a lehető leggyorsabban reagálj. Egy előrendeléssel kapcsolatban 2 napig vártam válaszra. Nem jött. Máshol vettem meg a terméket. Legközelebb ennyit sem fogok várni.

Köszönöm, ha foglalkozol ezekkel (is).

3 évvel ezelőtt még így nézett ki egy vásárlási folyamatom. Ehhez képest igen jól állunk! \o/

Olvasd el ezt a posztot is, amit szintén e-commerce témában írtam egy előadásom alapján.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!