15+1 válogatott optikai illúzió

15+1 válogatott optikai illúzió
Szánj az olvasásra 5 percet!

Összegyűjtöttem néhány általam érdekesnek ítélt észlelési illúziót. Mielőtt következne a lista, álljon itt néhány szó arról, hogy mégis mi az illúzió háttere.

Az érzéki csalódások hátterében különböző szintű agyi folyamatok állhatnak. A fiziológiai illúzió az agyi információfeldolgozás alacsonyabb, biológiailag könnyebben megmagyarázható szintjein történik. A kognitív szinten létrejövő illúzió nem az érzékelési rendszer felépítéséből adódik, hanem azt a világról megszerzett tudásunk, előfeltevéseink, következtetéseink alakítja. Ezek a befolyásoló tényezők, amelyek az illúziók esetében félrevezetik az idegrendszert, alapvetően az észlelés megkönnyítését, az agy energiafelhasználásának csökkentését célozzák.

Most már következhetnek maguk a favorit illúzióim, méghozzá tizennégy…

1. Skye kék kávézó fal illúzió

skye blue café wall illusion

A fenti képen a sávok tökéletesen párhuzamosak, mégis ferdének látod őket. Valószínűleg az okozza, hogy az agy nagyban támaszkodik az árnyékokra a tárgyak helyzetének meghatározásakor. Victoria Skye készítette ezt az illúziót, váltakozó világos és sötét gyémántszerű mintázattal érve el az érzéki csalódást. Az eredeti kávézó fal illúzió egyébként egy bristoli kávézó faláról kapta a nevét.

2. Dr. Jekyll és Mr. Hide illúzió

jekyll-hide

Ha közelről nézed ezt a fotót, akkor bal oldalt egy rémisztő (Mr. Hide), jobb oldalt pedig egy kedves arcot látsz, viszont ha távolabbról nézed, akkor a két arc felcserélődik. Ha desktopon nézed, akkor lehet fel kell állnod és messzebbre menned a képernyőtől. Jól bizonyítja, hogy nem feltétlen azt látjuk, ami valójában előttünk van.

3. A nemiség illúziója

illusion of sex

Az egyik fotót nőnek, míg a másikat férfinak érzékeljük. Azonban mindkét fotó ugyanazt az androgün arcot mutatja. Az egyetlen különbség, hogy az egyik képet kontrasztosabbra vették, míg a másiknál csökkentették a kontrasztot. Úgy tűnik, a kontrasztos arcot nőinek, míg a kis kontrasztú arcot férfinek érzékeljük. Lehetséges, hogy köze van a sminkelésnek ehhez?

Olvass részletesen a nemiség illúziójáról…

4. A forgó maszk illúzió

Az agyad tudja, hogy egy emberi arc az domború, így hiába látod a maszk homorú felületét, az agyad átalakítja azt, hogy számodra „értelmes” információt kapj. Homorú arc illúziónak is hívják.

Olvass részletesen a forgó maszk illúzióról…

5. Konfetti

confetti

David Novick tette ki twitterre ezt az általa készített illúziót, melyet konfettinek nevezett el. Alapvetően ez egy klasszikus White, avagy Munker-White illúzió. A háttérben látható köröket 4 különböző színben látjuk, holott mindegyik azonos színű (RGB 250, 219, 172). Ha kinagyítod a képet, akkor látni fogod, hogy ugyanolyan színűek.

6. A dinamikus Müller-Lyer illúzió

zig zag muller

A kontextus kulcsszerepet játszik egy vonal hosszának érzékelésében. A klasszikus Müller-Lyer illúzió Franz Carl Müller-Lyer német szociológus nevéhez fűződik. A vonalak végén található kifelé, illetve befelé mutató nyílhegyek befolyásolják az érzékelést. Egyik esetben rövidebbnek, másik esetben pedig hosszabbnak látjuk a vonalat. A dinamikus verziót Gianni A. Sarcone készítette.

7. Félreértelmezhető henger illúzió

Kokichi Sugihara hengerek halmazait helyezi el egy tükör előtt. A tükörképen más alakzat látható. Amikor Kokichi elforgatja a az objektumot a két nézet felcserélődik. Ha szeretnéd megtudni hogyan működik, akkor nézd meg ezt a videót.

8. A ferde út illúzió

tilted road illusion

A két fotó olyan, mintha különböző szögből készült volna. Valójában teljesen megegyeznek. 2010-ben Daniel Picon francia művész készítette Utak Mexikóban címmel. Az első ilyen érzéki csalódást, melyet ferde torony illúziónak neveztek el, 2007-ben fedezte fel három tudós: Frederick Kingdom, Ali Yoonessi, és Elena Gheorghiu a McGill University-n.

Olvass részletesen a ferde út illúzióról…

9. Színállandóság

color-constancy

A képen az epret pirosnak látjuk, holott a képen egyetlen egy piros pixel sincs. Ezt a képet is Akiyoshi Kitaoka hozta létre és tette ki twitterre. A jelenség mögött az ún. színkonstancia áll, amiről a Wikipédián olvashatsz.

10. A világosság észlelés

Nem direkten észleljük a tárgyak fényességét, hogy azokat épp világosnak, avagy sötétnek látjuk. Az észlelési rendszer a környezet fényességére alapozva tippeli meg a tárgyak világosságát. Ezt a „hibát” is Akiyoshi mutatja meg nekünk látványosan.

11. A dinamikus Ebbinghause

Az eredeti Ebbinghause káprázatot még 1800-as évek második felében fedezte fel Hermann Ebbinghause német pszichológus. Ez annak a dinamikus változata, melyet a University of Nevada, Reno pszichológusai kreáltak. Egy kör körbe van véve más körökkel. A külső körök pulzálva nőnek, majd csökkenek, ezáltal úgy tűnik, hogy a belső kör mérete változik, pedig nem.

12. McGurk hatás

Hogy ne csak tisztán optikai illúziók legyenek, ezért tettem ide a McGurk hatást, amikor a percepció felülírja az audió érzékelést. Először a férfi szájáról az olvasható le, hogy azt mondogatja: bá-bá-bá, majd másodszor azt, hogy: vá-vá-vá. Pedig a hang alapján mindig bá-bá-bát mond.

13. Hullámzó illúzió

rice wave illusion

A legtöbb ember (kb. az emberek 5%-a nem) látja ezt az illúziót. Meglepő, de ez egy álló kép és nem animáció, a rizsszemek nem mozognak. Ezt a fajta érzéki csalódást csak néhány éve fedezte fel Akiyoshi Kitaoka japán kutató. Feltétlen nézd meg Akiyoshi szintén híres forgó kígyók illúzióját is!

Olvass részletesen a hullámzó illúzióról…

14. Forgó gyűrűk

rotating rings

Amikor az egyik gyűrűt nézed, akkor az agyad a pontok mozgását észleli, nem pedig a csíkozást a pontokon belül. Ennek eredményeképpen a pontok az óramutatóval ellentétes irányban forognak. Közben a periférián látott pontoknál az agyad a sávok mozgását dolgozza fel, így a pontok az óramutató járásával megegyező irányba forognak. Legalábbis az agyad szerint.

Az illúzió kifejlesztését Prof- Arthur Shapiro, Prof. Peter Meilstrup, Prof. Emily Knight és Prof. Zhong-Lin Liu washingtoni kutatóknak köszönhetjük.

Olvass részletesen a forgó gyűrűk illúzióról…

15. A változó szoba

A legjobb, ha megnézed, nem lövöm le előre. ;)


+1 Mozgás illúzió

motion-illusion

Ezt az igazán friss képet Alice Proverbio készítette és tette ki twitterre. Nyilván ez is egy álló kép és nem animáció, hasonlóan a hullámzó illúzióhoz.

Az év illúziója

Ajánlom az Illusion of the year nevű oldalt, ahol évről-évre versenyeztetik a kreált illúziókat és végül megszavazzák az év legjobbját. Jó böngészést!

Magadra szabott valóságban élsz te is, olvasd!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!