Motivációs híd

Motivációs híd
Szánj az olvasásra 5 percet!

Számtalan kutatás foglalkozik azzal, hogyan lehet motiválni az embereket munkájukban. Megkülönböztetik a külső és a belső motivációkat. Ebben az írásban az utóbbival kapcsolatban írok pár gondolatot. Két nagyszerű kutatást és eredményét ismertetem meg veled, mely alapján viszonylag egyszerű eszközökkel segítheted a csapatod abban, hogy kihozzák magukból a legjobbat, de mindemellett saját magad ösztönzésére is alkalmazhatod.

Előbb jöjjön a két kutatás, melyeket Adam Grant pszichológiai kutató (University of Pennsylvania) és csapata végzett, végül az írás végén néhány hasznos tipp következik.

Radiológusok

A radiológusok ugyebár röntgenfelvételeket néznek, azok alapján állítanak fel diagnózisokat, mellyel segítik a többi orvos munkáját. Miután a radiológusok is csak emberek, hibáznak. A kutatásban két csoportra osztották a radiológusokat, az egyik csoport ugyanúgy végezte a munkáját, mint korábban, a másik csoport viszont úgy kapta meg a röntgenfelvételeket, hogy azokhoz a betegről egy fotót mellékeltek. A különbség?

Azoknál az orvosoknál, akik láttak egy fotót a betegről a röntgenkép mellett:

  • a diagnózis hossza 29%-kal megnövekedett
  • a diagnózis pontossága 46%-kal megnövekedett

Mindezt úgy, hogy véletlenszerű emberekről készített képeket mellékeltek, még csak nem is a valódi betegekét.

Kézmosás

A kórházakban nagy probléma a megfelelő kézmosás hiánya, ami sok fertőzést okoz, ezért az orvosokat, nővéreket különféle módokon figyelmeztetik annak fontosságára. A kutatásban a mosdóknál 3 különböző feliratot alkalmaztak. Az első esetben szimplán egy „Moss kezet!” ikon volt látható. A másodikban az előbb említett ikon mellett egy felirat a kezet mosó orvosra, nővérre vonatkozó következményekre hívta fel a figyelmet: „A kéz higiéniájával megelőzheted, hogy elkapd a fertőző betegségeket”. A harmadik esetben az ikon mellett egy felirat arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem mos kezet az orvos, akkor megbetegítheti a pácienseket: „A kéz higiéniájával megelőzheted, hogy a betegek elkapják a fertőző betegségeket”.

A kutatás során a folyékony szappan (gél) fogyását mérték. Adagolónként 33%-kal megnövekedett a szappan használata, amikor a páciensek megbetegítésére hívták fel a figyelmet. Egyébként, amikor a saját magukra vonatkozó következményekre apellált a kihelyezett tábla, annak semmilyen hatása sem volt, sőt igazából az teljesített a három közül a legrosszabban (a sérthetetlenség illúziója miatt).

Mi következik ebből?

Fontos nekünk az, hogy mi a munkánk eredménye, annak mi a hatása az emberekre. Ismét: …fontos a munkánk hatása az emberekre. Szükségünk van arra, hogy tudjuk miért csináljuk, mi az értelme annak, amit teszünk.

Tippek

Néhány apró tipp, amit érdemes lehet a szervezetedben alkalmazni.
A lényeg mindössze annyi, hogy minden lehetséges módon próbáld összekötni az ügyfele(ke)t, a végfelhasználókat a csapattagokkal…

Fotók használata

Sajnos a csapattagok ritkán találkoznak a termék felhasználóival, a kliensekkel. Ezért bátran tedd ki a falra a fotójukat névvel. Ugyanígy, ha projekt kezelő rendszert használtok, ott is szerepeljen a partner fotója. Ha a termék végfelhasználóihoz készülnek personák, akkor azok fotói is legyenek kint, jól látható helyen.

Idézetek alkalmazása

Szállítanod kell a történeteket! Gyűjtsd be az ügyfél, a felhasználók mondatait. Küldd szét emailen, tedd ki a falra, meséld el szóban a csapattagoknak! Folyton-folyvást.

Ügyfelek idézetei az fps iroda falán – részlet

Személyes találkozás

Vitathatatlanul a legerősebb a személyes kapcsolat kialakítása, amire sajnos az esetek többségében nincs lehetőség. Viszont tanácsos időnként az ügyfelet megkérni, hogy menjen el az irodátokba, álljon ki a csapat elé és mondja el saját szavaival, hogy mit segített a munkájuk, hogyan teszi könnyebbé az életét stb. Ha pedig felhasználói teszteket végeztek, netán Call Centeretek van, akkor a csapattagokat időnként vidd el ezekre a helyekre, hogy saját szemükkel, fülükkel lássák és hallják a végfelhasználókat. A Starbucksnál például időszakosan kötelező, hogy a vezetők, irodai dolgozók beálljanak a pultba kiszolgálni.

Legyenek a csapattagok végfelhaszálók

Ha egy terméken dolgoztok, akkor keresd meg csapaton, vagy a szervezeten belül azt, aki esetleg végfelhasználó lehet. Tesztelje ő is a terméket! Arról nem beszélve, hogy amennyiben lehetséges mindenki a csapaton belül próbálja ki a produktumot. Emlékszem, amikor a Parmalat joghurtjának, tejének site-ján dolgoztunk, akkor lementünk egy üzletbe, megvásároltuk a termékeket és mind megkóstoltuk.

Végszóként

A vezetők legelemibb feladata, hogy szüntelen felhívja csapatának figyelmét arra, hogy miért dolgoznak, mi annak az értelme. Szakadatlan szállítania kell az információt, a történeteket azoktól az emberektől, akikre a csapat munkájának hatása van. Ha ezt megteszik, a csapattagok belső motivációja növekedni fog.

Nem szabad, hogy elfelejtsük, hogy nap mint nap miért megyünk be az irodába és miért tesszük azt, amit teszünk.

A kutatásokkal a Leading People and Teams Specialization Coursera képzésben találkoztam.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!