Szerencse: véletlen vagy választás?

Szerencse: véletlen vagy választás?
Szánj az olvasásra 5 percet!

November eleje, fagyos idő, 140-nel suhanok az autópálya belső sávjában. Egyik kezemmel lazán fogom a kormányt, a Bartókon egy Camille Saint-Saëns szimfónia szól, a harmadik. Hirtelen az autó balra rándul, oldalával a korlátnak csapódik. Visszarántom a kormányt, nehezen, de egyenesbe kormányzom az autót. Lehúzódom a leállósávba, megállok. Tükörbe nézek, pupillám óriási, kapkodom a levegőt. Mi történt?

Kétféleképpen értelmezheted ezt az eseményt:

  1. Milyen szerencsétlen vagyok, hogy pont ott és akkor, ráfutottam egy jégbordára és összekarcoltam az autót. Velem mindig ez történik.

vagy

  1. Húúú mekkora mázlim van, hogy idejében meg tudtam fogni az autót és szerencsére épp senki sem volt a külső sávban.

Vajon számít, hogyan interpretálsz egy eseményt?

Ahhoz, hogy a kérdésre választ kapj, előbb ismerd meg Dr. Richard Wiseman egyik kísérletét, amit a 2003-ban megjelent „The Luck Factor” című könyvében írt.

Dr. Wiseman hirdetésen keresztül keresett résztvevőket szerencsével kapcsolatos kísérletéhez. Olyan embereket keresett, akik magukat vagy nagyon szerencsésnek vagy nagyon szerencsétlennek tartják.

A kísérletben minden résztvevő kapott egy újságot azzal a feladattal, hogy számolják meg hány fénykép található benne.

A szerencsétlen csoport átlagosan 2 perc alatt fejezte be a feladatot, míg a szerencsés csoport mindössze néhány másodperc alatt.

Mi történt?

Nos, az újság második oldalán hatalmas vastag betűkkel az állt, hogy:
„Hagyd abba a számolást, az újságban 43 fénykép van.”

Továbbá az újság felénél egy másik üzenetet is elhelyeztek, amely így szólt:
„Hagyd abba a számolást, jelezd a kísérletvezetőnek, hogy láttad ezt az üzenetet, és nyomban kapsz 250 dollárt.”

A saját magukat szerencsésnek nevező emberek észrevették a feliratok valamelyikét és vagy gyorsan befejezték a feladatot, vagy egy kisebb összeggel gazdagodtak.

A saját magukat szerencsétlennek nevező emberek viszont nem vették észre (vagy nem bíztak meg az üzenetben), és továbbszámoltak.

Mindkét csoportnak egyenlő esélye volt, de a szerencsés csoport észrevette, amit a szerencsétlen csoport elmulasztott.

A szerencsét számos különböző módon lehet értelmezni, magyarázni. A fogalom meglehetősen bonyolult, ezért inkább kategorizálással közelítem meg.

A 4 szerencsetípus

A neurológus és zen buddhista Dr. James H. Austin 1978-as „Chase, Chance, and Creativity: The Lucky Art of Novelty” című könyvében szerepel az alábbi csoportosítás.

1. Vakszerencse

Ez akkor következik be, amikor valami tőled teljesen függetlenül történik és a történés az előnyödre válik. Erre jó példa a lottónyeremény, de bármilyen formában előfordulhat, ennek a szerencsének kulcsjellemzője, hogy totálisan véletlenszerű. Hit kérdése, hogy ez a sors keze, isten ujja, vagy káosz eredménye.

2. Cselekvésből fakadó szerencse

A második típusú szerencse egy állandó, rendszeres cselekvés okán jön létre.

Például minél több több cikket írsz, és minél több olvasót vonzol be – annál nagyobb az esélye annak, hogy a megfelelő személy észrevegye, amit csinálsz, így a megfelelő időben egy óriási lendületet kaphatsz általa.

Ez az a szerencse, ami kitartásból, kemény munkából származik.

3. Felkészültségből fakadó szerencse

Ha nagyon képzett vagy egy területen, észreveszed, amikor szerencsés fordulat történik a területeden. Amíg mások számára a lehetőség láthatatlan.

Például, tegyük fel, hogy egy rendező vagy, és találsz egy könyvet, amelyből kiváló film készülhetne. Tudod, hogy remek film és akár kasszasiker is lehet, mert már készítettél hasonlót korábban.

Ez a szerencsetípus a képesség, a képzettség és a tudás által alakul ki.

4. Egyéni szerencse

Ez a fajta szerencse a legnehezebb, mert időbe telik, és célzott kitartást igényel. Akkor következik be, amikor fejleszted a szakértelmed, építed a hírneved, és szakértői státuszba kerülsz. Ez az, amikor egyedi karaktert, egyedi márkát, egyedi gondolkodásmódot építesz, ami miatt aztán a szerencse megtalál téged.

A vakszerencsén túl a többi három típusnál egységesen elmondható, hogy az emberek szeretik a felelősséget hárítani, mintsem maguk kezébe venni az „irányítást”.

Hogyan lehetsz szerencsésebb?

Visszatérve Dr. Wiseman majd 10 éven át tartó tanulmányára. Azt találta, hogy a szerencsés emberek a jó szerencséjüket négy alapvető elv alapján teremtik maguknak:

  1. képesek felismerni és megteremteni a feltárulkozó lehetőségeket
  2. szerencsés döntéseket hoznak az intuíciójuk segítségével
  3. önbeteljesítő próféciákat hoznak létre a pozitív elvárások alapján
  4. rugalmas hozzáállásuk a balszerencsét jóvá változtatja

A kutatók azt vették észre, hogy a jó szerencse és a jó hangulat gyakran együtt fordul elő és hogy a szerencsés ember boldog és bizakodó, míg a szerencsétlen ember ideges és depressziós.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan értelmezed a veled történteket.

Valóság

Fontos megjegyezni, hogy a veled történt eseményeknek valójában nincs előjelük. A történéseket sajátosan értelmezed, te illeszted hozzá az előjelet és ezáltal szüntelen generálod a saját univerzumod.

Hallgasd meg „Az öregember és a ló” kínai tanmesét Alan Watts tolmácsolásában magyar felirattal és jobban megérted mire gondolok.
Mindössze 2 perc!

Te szerencsés vagy?

Gyakran ismételt kérdések

1. Mi a szerepe a szerencsének az életben azon túl, hogy pusztán véletlen események eredményeként jön létre?
A szerencsének sokféle szerepe van az életben, amelyek meghatározhatják az egyén sikerét és boldogságát. Nemcsak véletlen események eredménye, hanem az életre való felkészültség, a lehetőségek felismerése és kihasználása, valamint az optimista hozzáállás fontos szerepet játszanak a szerencsében.

2. Hogyan lehet megkülönböztetni a különböző szerencsetípusokat az élet különböző területein, és melyik típusnak van nagyobb jelentősége az egyéni sikeresség szempontjából?
A szerencsetípusok megkülönböztetése segíthet abban, hogy jobban megértsük, hogyan jön létre és működik a szerencse az élet különböző területein. A vakszerencse, a cselekvésből fakadó szerencse, a felkészültségből fakadó szerencse és az egyéni szerencse mindegyike különböző módon hat az egyéni sikerességre.

3. Mi a kapcsolat a szerencse értelmezése és az egyén által tapasztalt érzelmi reakciók, például boldogság vagy depresszió között? Hogyan befolyásolja ezeket az értelmezéseket és reakciókat az élet egyéb aspektusai?
Az egyén érzelmi reakciói, például boldogság vagy depresszió, jelentős mértékben függhetnek attól, hogyan értelmezi a szerencsét az életében. Az optimista értelmezésű egyének hajlamosak boldogabbnak és bizakodóbbnak érezni magukat, míg a pessimista értelmezésűek inkább hajlamosak depressziós vagy ideges állapotban lenni. Ezek az értelmezések és reakciók befolyásolhatják az egyén életének minden aspektusát, beleértve a személyes és szakmai kapcsolatokat, valamint a karrierfejlődést.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!