7 ok miért használj listákat

7 ok miért használj listákat
Szánj az olvasásra 5 percet!

Listába szedjük a teendőket, feladatokat, listázzuk az embereket, a világ objektumait, listák készülnek szinte mindenről. Arra biztatom a „tartalomkreátorokat”, hogy listákat készítsenek, mert a listák jól működnek, azokat hajlamos vagy átfutni, akár még elolvasni is, míg ha folyószöveggel találkozol, akkor valószínűleg bele sem olvasol.

Miért van ez?

Az egyik kedvenc íróm Umberto Eco szerint:

„Mindannyian el vagyunk bűvölve az űrtől, a végtelen számú csillagtól, a vég nélkül egymást követő galaxisoktól. Képtelenek vagyunk szavakkal leírni ezt az érzést, gondolatot, ezért véget nem érő listákat készítünk arról, amit látunk. Nekünk embereknek van egy korlátunk, egy aggasztó, megalázó korlátunk: a halál. Ezért szeretünk mindent, aminek nincs vége, ami a végtelenségig bővíthető, újrakezdhető. A listakészítés egy módszer arra, hogy eltereljük gondolatainkat a halálról. Azért szeretjük a listákat, mert nem akarunk meghalni.”

Szeretem Eco szellemiségét, de ezzel nehéz meggyőzni bárkit, pláne egy tartalomkészítőt, vagy ügyfelet. Miután régóta foglalkoztat a dolog, beleástam magam, utánajártam, olvasgattam és az alábbi listát állítottam össze neked és persze magamnak.

Miért szeretjük a listákat?

image

1. Mert legyőzheted velük a káoszt

A világ számodra – és az emberek számára – egy nagy káosz, amit nem szeretsz. Félsz az élet értelmetlenségétől, attól hogy a világ a véletlen műve, csak egy véletlenszerű káosz. Ezért teszel rendet magad körül, ezért szereted a listákat.

2. Mert segítenek az agynak feldolgozni az információt

Az agy darabokban dolgozza fel a kapott információt. Ha egy történetet hallgatsz, akkor az agyad automatikusan kisebb részekre szeleteli a hallottakat, látottakat és úgy értelmezi, tárolja el. A listákkal egy eleve tagolt tartalmat kapsz, így kevesebbet kell dolgoznia a legbonyolultabb szervednek.

3. Mert segítenek emlékezni

Az előző pontból következik. Ha az egyes információdarabokat képként tárolja az agyad, akkor sokkal könnyebb előkotornod a memóriából egy listát és azok elemeit. Ráadásul ha tudod, hogy hány pontból áll, sokat könnyítesz a helyzeteden.

4. Mert tudod, hogy vége lesz

Mindenki, így te is szereted, ha látod a végcélt és folyamatosan visszajelzésed van arról, hol tartasz a folyamatban, mikor érheted el a célod. A lista mindezt megadja, főként a számozott változat. Bár sokszor már az is elég, ha tudod vége lesz és nem egy végeláthatatlan bekezdésekből, folyó szövegből álló cikket olvasol.

5. Mert csak a lényeget ígérik

Amikor meglátod, hogy egy lista következik, akkor tudod előre, hogy rövid és lényegretörő lesz a tartalom, abból megtudod, amire szükséged van. Mások feldolgozták, analizálták, kategorizálták a témát és végül összefoglalták számodra a lényeget, amit azzal köszönsz meg, hogy átfutod, elolvasod.

6. Mert elégedettséget okoznak

Ismered az érzést, amikor a todo listád végére érsz? (én nem :)) Mindenesetre vannak listák, melyeknek a végére érsz (pl. bevásárlólista) és az elégedettséggel tölt el. Rá vagy szokva arra, hogy „kivégezz” listákat. Amikor meglátsz egy listát, amivel könnyen elbánhatsz, a jutalom reményében már olvasod is.

7. Mert könnyűek és egyszerűek

A listák a Barry Schwartz által megfogalmazott választás paradoxonát is csökkentik, feloldják, melyről a linken korábbi posztomban olvashatsz bővebben. Nem utolsó sorban azt ígérik, hogy könnyen hozzájuthatsz az információ, üzenet lényegéhez. Márpedig az agyad úgy működik, hogy mindig a könnyű, a legkisebb energiabefektetéssel járó utat választja.

+1 Mert vezeti a szemet

Olvass bővebben

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!