Célozz!

Célozz!
Szánj az olvasásra 5 percet!

Sokszor kerültem és kerülök abba a helyzetbe, hogy meglehetősen összetett rendszerben kell rendet tenni, és annak aktuális problémáira kell gyors megoldást nyújtani. Ilyenkor rendszerint azt tapasztalom, hogy mindenki (sajnos magam is), belesüllyedünk a pillanatnyi gondok tengerébe. Részfeladatokkal, egyes dilemmákkal foglalatoskodunk. Tömérdek időt vesz el ez a folyamat. Ha egy kiragadott gubancra találunk is feloldást, a függőségek miatt elvetjük és folytatjuk egy másikkal, és így tovább. Egyre kuszább lesz az egész. Ismerős neked is? Megannyiszor sétáltam már bele ebbe a csapdába. Ma már figyelek a jelekre és azonnal hátrább lépek, elhesegetem a részleteket, és hasznosítom az alábbi keretrendszerem, ami végtelenül egyszerű, és magamnak alakítottam ki.

1. Képzeld el a rendszer ideális helyzetét!

Hagyd a francba a részleteket, és ereszd el a fantáziád! Hogy lenne minden ideális? Írd le, vizualizáld ezt az állapotot! Ez egyben egy jó játék is, imádom. Ha ezt végiggondoltad, és már úszol a tiszta tökéletességben, akkor gyakorlatilag megkaptad a távlati célt. Nos, oda kell eljutni.

2. Mi kell ahhoz, hogy a rendszer az ideális helyzet felé formálódjon?

Azaz mire van egyáltalán ráhatásod? Mik a külső tényezők, melyekre nem lehetsz hatással? Mikre van szükség, hogy elérhesd az áhított státuszt? Szedd és írd össze ezeket!

3. Mit kell tenned ahhoz, hogy az ideális helyzethez közelebb kerülj?

Mérd fel a mostani helyzetet, gyűjtsd össze az aktuális problémáid, majd állítsd fontossági sorrendbe azokat! Miután már tudod, hogy merre kell haladnod, mire van ráhatásod, a megoldás adni fogja magát.

Ezek után nem marad más, mint rövidtávon feloldani a problémákat. Ne feledd, hogy megtervezd a következő lépéseket, szép sorjában, egymás után! Nyilván csak egy terv lesz, amit felborít majd a valóság, de már tudod mi a cél, maximum később újratervezel.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!