YX – Életed élménye

YX – Életed élménye
Szánj az olvasásra 5 percet!

WTF? YX? Ehh? Meghibbant ez a gyerek? Perszehogy. De már régen. Kreáltam egy új kifejezést, de nem azért, hogy legyen ilyen is, inkább csak gondolkodtam, mert szoktam. Mégis mi ez? Jó ez neked? Kiderül, de ehhez olvasnod kell. Most. Ezt a posztot. Tovább.

UX

Egy jó termék alapja a kedvenc ábrámon látható. Igen, ott figyel a UX a metszéspontban, azt kell megtalálni.

UX = Üzleti célok és Felhasználói igények és Technológiai korlátok

Ott, ahol találkoznak az üzleti célok a felhasználói igényekkel és mindezek beleférnek a technológia adta korlátok közé. Leírtam már ezt, amúgy sincs ebben semmi újdonság. Mi van akkor, ha ezt átütletem az emberre? Mondjuk magamra? Mondjuk te magadra?

„Instead of planning a vacation, maybe plan a life you don’t need to escape from.”

Szeretem ezt az idézetet. Elregéli a lényeget. Tervezd meg az életed, próbáld meg tudatosan élni, persze úgyis tudattalan egysejtűek maradunk. :) És igen, a személyes márka építése, de legfőképpen a lehetőségekhez mért, átgondolt életvezetés.

YX

YX, azaz Your Experience. Átalakítva így néz ki a diagram.

YX = Saját célok és Környezet igényei és Fizikai korlátok

Te vagy a rendszer, a termék, ha úgy tetszik egy brand is vagy. Rendelkezned kell stratégiával, van tartalmad (belső értékeid, tudásod), van felületed (külső jegyeid, megjelenésed stb.). Szép sorjában.

Saját célok

Pontokba szeded, amit szeretnél elérni, amire vágysz, ami izgat, ami örömet nyújt. Pl. szeretnék a világ legjobb teniszezője lenni, vagy zseniális a szakmámban, kertes házat szeretnék gyerekekkel, szeretnék megtanulni jól zongorázni, fel akarok mászni a Mount Everestre, vagymittudoménmimég.

Környezet igényei

Következzenek a környezeted igényei. Azoknak, akik fontosak számodra, amit tőled akarnak, elvárnak, stb. Példának okáért mondjuk a barátod/barátnőd/férjed/feleséged együtt akar lenni veled legalább napi 2 órát, a barátaid, akikkel együtt csinálsz valamit és igényt tartanak rád, jó esetben az egyik hobbidat végzed velük közösen, a gyermekeid, akik szeretnek veled mondjuk közösen játszani, prüntyögni hangszereken, ilyesmi. Ha nem vagy tisztában az igényeikkel, akkor itt az ideje kommunikálni :) Végezz „felhasználói interjúkat”, ami nem más, mint a fentieket megtudakolni tőlük. Figyelj!

Fizikai korlátok

Itt vedd lajstromba a testi korlátaid, ha vannak. Nincs, vagy éppen sok pénzed van? Az életkorod, mert az is lehet limit. Ugyanígy édes korlátot jelent a gyermek, a párod, de az idős szülők és még megannyi dolog.

Nincs más hátra mint megnézni, melyek mutatnak egyezést. Ok, hogy a világ legjobb teniszezője akarsz lenni, de 30 éves vagy és fáj a térded. Esélytelen, most mondj le róla. Nyilván lesz olyan saját cél, ami ütközik a környezeted igényeivel és itt jön képbe a priorizálás. El akarsz érni valamit, de ez fájni fog a környezetednek? Beszélj velük, egyeztess, kérdezd ki őket, hogy mennyire zavarná őket, ha… Vagy egyszerűen vágj bele és teszteld, figyeld meg mit szólnak hozzá (felhasználói tesztelés).

Fókusz, fókusz, fókusz, mi?!

Sosincs vége

Ez az egész halmaz és az abból kieső priorizált a lista, a top taskok, egy pillanatnyi helyzetet mutatnak majd, amivel el tudsz indulni. Tudvalévő minden változik. Megtörténik, mert meg fog, átalakulnak a céljaid, a környezeted, más korlátok jönnek képbe, korábbiak mennek a levesbe. Akkor jöhet az újratervezés és így tovább, vég nélkül.

Mélyebben még nem volt időm továbbgondolni. Tedd meg te és légy boldog ember, ússz a flowban.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!