Valódi szándék

Valódi szándék
Szánj az olvasásra 5 percet!

A közösségi médiában (Facebook, twitter) több helyen is felbukkant az utóbbi napokban az OTP portáljának megoldása, amit nagyon szidnak, hogy mekkora baromság, meg mi értelme van, mert ott az analitika, erre semmi szükség. Pedig ez egy jó módszer, csak kicsit finomítani kell(ene) rajta.

Ha nem tudod miről van szó, akkor itt egy képernyőkép, melyet most lőttem az OTP nyitóoldaláról:

OTP portál nyitó oldalán megjelenő felugró ablak: Kérjük, röviden írja le, hogy milyen céllal jött a honlapunkra lehetőséggel

Mi ez?

Ez egy kvalitatív kutatási módszer, melyet úgy hívnak, hogy valódi szándék vizsgálat (true intent study). Röviden: Megkérdezed az oldalra látogató felhasználót, hogy mi a látogatásának célja vagy szándéka, aztán méred a későbbi viselkedését és mikor elhagyná az oldalt, akkor megkérdezed, hogy sikerült elérnie a célját, vagy sem.

Javaslom ezt a prezentációt átnézésre, ami kifejti a módszer lényegét és módját.

A valódi szándék vizsgálat egyszerűbb változatában, szimplán megkérdezed a felhasználót, hogy mi célból jött az oldalra (ahogy az OTP is), ami egy nagyszerű és nélkülözhetelen eszköz brand, corporate site-oknál, vagy bonyolult, nagy oldalaknál – különösen redesign esetén.

De mi a gond az OTP-s megoldással?

  • nagyon tolakodó, ami láthatólag felbosszantja a látogatókat: teljes képernyőn jelenik meg,
  • bonyolult az űrlap: ellenőrzőkódra miért van szükség? Ráadásul ez a képes captcha akadálymentesség szempontjából is problémás,
  • nincs összeegyeztetve az aktuális kampánnyal (Magyar Olimpiai Csapat támogatása). Miért kell egyszerre megjelennie a kettőnek? (nyitóoldal esetén),
  • egy munkameneten belül (session) többször is megjelenik (ez inkább bug, ami sajnos árt a kutatásnak).

Hogy lehetne jobb?

Részünkről a Hotjar Poll funkcióját szoktuk erre a célja használni, ami ingyen is igénybe vehető, ha nem zavar téged és az oldal tulajdonosát, hogy egy kis Hotjar önreklám található a megjelenő ablak alján. Ha fizetsz, akkor nincs ott. Íme egy épp futó vizsgálat:

Website jobb sarkában felnyíló kis üzenet, mely megkéri a felhasználót, hogy írja be milyen céllal érkezett az oldalra

Úgy állítottuk be, hogy

  • ez a kis ablak az oldal jobb alsó sarkában jelenjen meg 2 másodperc után (animáltan felcsúszik – odahúzza a tekintetet). Mobil eszközökön pedig csak egy kis sávként látszódik a képernyő alján,
  • a kis lefelé mutató nyíllal el lehet tüntetni és nem zavarja a felhasználót,
  • ha egyszer válaszolt a felhasználó, akkor nem kapja meg többé (tudom, ez döntés kérdése).

A Hotjar ráadásul biztosít számos beállítási lehetőséget:

  • mely oldalakon jelenjen meg
  • mikor jelenjen meg (azonnal, késleltetve, görgetésre, ha el akarja hagyni a felhasználó az oldalt)
  • milyen eszközön jelenjen meg
  • az oldal melyik részén jelenjen meg

Az oldal elhagyására is érdemes bekötni egy érdeklődést: pl. Mi volt a legnagyobb problémád a látogatásod során?

Három tipikus reakció

Zárásként három reakció, három válasz:

Minek ez? Szerveroldalon minden adat rendelkezésre áll, ott az analitika.
Az analitika nem mutatja meg azt, hogy mi nincs, mit nem talál a felhasználó, és hogy mi volt a célja, azaz nem kapsz választ a miértekre.

Ezt senki sem fogja kitölteni, én sem tenném.
Meglepődnél, hogy milyen sokan kitöltik, és mennyire kedvesek az emberek. Persze a válaszok kb. 10%-a használhatatlan, de a többi felbecsülhetetlen.

Miért szabadszavas mező? Miért ne listából válasszon a felhasználó?
Fontos, hogy a felhasználó saját szavaival írja le miért jött, ugyanis ezáltal a szóhasználatot is tudjuk figyelni és később azokat alkalmazni.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!