Szociálpszichológia

Szociálpszichológia
Szánj az olvasásra 5 percet!

Régóta mondom és még mondani is fogom, hogy egy UX-szel foglalkozó szakembernek szüksége van pszichológiai, különösen szociálpszichológiai ismeretekre. Most és mindig ott a lehetőség, hogy tanulj, hajráF.

A szociálpszichológia azt vizsgálja, hogy az egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások, valódi, elképzelt vagy mögöttes jelenléte. Az egyén és a társas környezet kölcsönhatásával foglalkozik. Vizsgálja és értelmezi, hogy a társadalom hogyan hat az egyénre. (WikiPedia)

Ha értelmezted a definíciót, akkor hamar rájöhetsz, hogy ez a tudás mindenki számára hasznos. Mindenki csapatban, emberekkel dolgozik együtt valamilyen formában, emberek csoportjának, csoportjainak számára nyújt szolgáltatást, készít, fejleszt termékeket. Az nem lehet kérdés, hogy UX szempontból mennyire fontosak ezek az ismeretek, gondolj csak interjúztatásra, felhasználói tesztelésre, vagy akár felülettervezésre, stb.

A nagyszerű és ingyenes Coursera keretén belül most épp fut egy zseniális képzés Social Psychology címmel, melyet a Weslean University-től Scott Plous állított össze és tett mindenki számára elérhetővé. A kurzus 2014. július 14-én indult, 2014. szeptember 15-én ér véget, összesen 7 hétből áll. Ugyan, ha most kezded el, már nem kaphatsz „papírt”, de ha sietsz, akkor az összes videót végig tudod nézni. Szerintem most azonnal kezdd el!

Kedvcsinálónak egy videó, ami a meggyőzésről szól érthető formában és szerepel a kurzusban is. Kötelező darab.

„Szövevény vagyunk Egyénekből, nem Egyén, hanem Állapot.”
William Blake


Támogasd a blogot te is!

BMC logoHívj meg egy kávéra
kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!