Mert nemet mondani jó

Mert nemet mondani jó
Szánj az olvasásra 5 percet!

Néhány napja futottam bele az alábbi ábrába, melyet eredetileg a toothpastefordinner.com tett közkinccsé. Örültem neki, mert végre valakinek sikerült szemléletesen bemutatni, hogyan is zajlik egy kreatív folyamat a valóságban. Nézd meg alaposan, ízlelgesd!

A kreatív folyamat – the creative process

Bár sokan azt gondolják, hogy az ember néhány óra leforgása alatt „összecsapja” a munkát, ez egyáltalán nem igaz. A kedvenc szakaszom a „fuck off”, ami viccesen hangzik, de azt kell mondjam ez a legfontosabb része a folyamatnak. Gyakorlatilag ilyenkor születik meg a megoldás. Hiába nem foglalkozol ténylegesen a projekttel, az agyad folyamatosan kattog a problémán, dolgozik a háttérben, álmodsz vele, beszélgetések közben be-be villan, fürdés közben előkerül és ha nem is tudatosan, de mégis munkát végzel. Végül mikor a megvalósításra kerül a sor, akkor pontosan tudod mit kell tenned.

De nem is erről akartam írni. Ez az ábra eszembe juttatta a NEMet mondás tudományának problémáját. Az fps-ben folyamatosan kreatív munkát végzünk, a programozás, a termék tervezés, a grafikai tervezés, az online kampányok tervezése, a projekt menedzsment stb., mind kreatív folyamat. Éppen ezért rendkívül nehéz ezek időzítése, menedzselése és nagyon gyakori a túlvállalás ilyen-olyan okok miatt.

Nyilván ezen lehet segíteni különböző módszertanok bevezetésével, de szerintem alapvetően a probléma gyökere az, hogy a résztvevők nem tudnak NEMet mondani.

Miért nem megy a NEMet mondás?

Jómagam is számtalanszor belefutottam már a csapdába és magam körül is rendszeresen találkozom ezzel a problémával. Érdekes a feladat és meggyőzöd magad, hogy meg tudod csinálni, bár pontosan tudod, nem fog időben beleférni. A projektben nagy a potenciál, sok lehetőséget rejt, bevállaljuk, megoldjuk valahogy. A főnököm kérte, nem mondhatok nemet, meg fogom oldani, persze a végén nem készül el, vagy a kért feladat, vagy a többi, ami emiatt csúszik. Ez egy fontos ügyfél, nem mondhatok nemet neki, mert gyümölcsöző üzleti kapcsolat lehet a jövőben és még sorolhatnám a tipikus eseteket.

A baj ezzel, hogy becsapod magad, becsapod a főnököd és becsapod az ügyfeled. Ha úgy tetszik, hazudsz mindenkinek. Valamelyik projekt biztosan nem készül el időben, a túlvállalás okán szinte bizonyos, hogy a minőség sem lesz a magadtól és a másik szereplő által elvárt, túlhajszolod, stresszeled magad, a csapatot. Kinek jó ez? A válasz egyszerű: SENKINEK.

Tanuld meg a NEMet mondást!

kolboid rád mutat!

Alapvetően egyszerű a képlet. Őszintének kell lenni. Még akkor is, ha a másik fél, akinek nemet mondasz, nem fog ennek örülni. Persze szükség van a jó idő menedzselésre is, de ezt a fenti, vicces ábrából kiindulva, saját tapasztalaidra támaszkodva, a teherbírásodnak megfelelően elég hamar ki tudod alakítani.

Hogyan mondj nemet?

Tudom, nem egyszerű. Vigyáznod kell, hogy ezt finoman és kedvesen tedd. Mondd például azt: „Sajnálom, de most nem tudom elvállalni, be vagyok táblázva az elkövetkező x hónapra”. A legtöbb ember elfogadja ezt és megpróbálja máshogy megoldani, vagy elkezd nyomást gyakorolni rád, hogy ez most nagyon fontos neki és mindenképpen veled akar dolgozni. Ilyenkor finoman ismételd neki a fenti mondatot és esetleg ajánlj neki egy későbbi időpontot, amikor már el tudod vállalni, de NE engedj a kísértésnek. Még mindig van olyan ügyfél, aki ilyenkor sem adja fel. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz: „Rendben. Engedd, hogy átgondoljam a dolgot és hamarosan visszajelzek mire jutottam”. Ez lehetőséget teremt számodra, hogy átgondold a feladataidat, esetleg alaposan végiggondold mivel járna, ha igent mondanál, mert hát mindig létezik az összeg, amiért érdemes gondolkodóba esni. Ha mégis arra jutottál, hogy nem fog menni a dolog, akkor találj ki valamiféle alternatívát. Irányítsd át egy másik céghez, emberhez, ha neki semmiképpen nem felel meg, hogy később kezdj a projektjébe.

Nem utolsó sorban van egy jelentős haszna is a nemet mondásnak. Beszaladsz egy üzletbe egy terméket megvásárolni, a kereskedő éppen zárja a boltot. Próbálkozol, hogy szükséged van a termékre, a kereskedő nemet mond, mert lejárt a munkaideje és megkér, hogy holnap menj vissza. Mikor másnap visszatérsz az üzletbe a termék árát a kereskedő megemelte.

Jeff Bridges ingatja a fejét – nemet mond

Az is igaz, ha mindig igent mondasz mindenre, jelentős fordulatokat és izgalmakat hozhat az életedbe. Ha nem láttad a Yes Man c. Jim Carrey filmet, akkor ajánlom figyelmedbe.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!