Egy logótervezés folyamata

Egy logótervezés folyamata
Szánj az olvasásra 5 percet!

Régóta akartam egy új logót ehhez a bloghoz és a twitter csatornámhoz, ami nem a fejemet ábrázolja. Richard Julien Hartl Facebookon írta, hogy személy szerint jobban kedvelte a stilizált fej logót, ami sokkal személyesebb volt. Igaza van, de a célom mindig is az volt, hogy az ismeretségi körömben található zseniális és tehetséges embereket a bloghoz közelítsem és rávegyem őket, hogy ők is írjanak, tegyék közzé tudásukat. Ez indokolja a logó váltást, ami továbbra is kötődik hozzám az alábbiak szerint. tomkato cimborámnak (aki nem mellesleg az fps egyik kiváló graffere) köszönhetően készült el az új logó, melynek folyamatát összefoglalta nektek az alábbi posztban. Ezúton is köszönöm neki. \o/

Projekt

Kolozsi István, a.k.a. kolboid, szerette volna lecserélni az eddig használt figurális logóját.

Brief

„Tervezhetnél nekem egy K betűt.”

Egy „K” betű. Röviden ennyi.

Ám, hogy ne legyen egyszerű, szerette volna, ha megmarad benne a személyisége. A forma, szín rám van bízva, csak legyen Kolós.

Köszi.

Első vázlat

kolboidból kiindulva, minimalista és egyszerű logókkal kezdtem. A kör és négyzet már megjelenik, egyéb vadhajtásokkal egyetemben.

kolboid logo – első vázlat

Második vázlat

A kör még mindig domináns, miközben megjelennek az átlók és a metszések. Egyre inkább központosodik a logó.

kolboid logo – második vázlat

Utolsó vázlat

Kör, négyzet, háromszög, melyek kolboid személyiségét tükrözik. A három alapforma egymásba ültetett metszéspontjaik adják ki a „K” betűt.

kolboid logo – utolsó vázlat

Az első verzió

Megszületett a forma. Voltak még kísérletezések, négyzetes alappal, ám azokat hamar elvetettem. Maradt a kör, ami magában foglalja a négyzetet és a háromszögeket.

A méret

kolboid. Internet. Kettes számrendszer. Mi más lehetne az átmérő, mint 512 pixel?!

A színek

Az instrukciók alapján abból indultam ki, hogy egy szín és azok átfedései alkotják majd a színeket. Ebből első körben inkább egy színharmónia lett, ahol a domináns szín a „K” betűt emeli ki.

kolboid logo – színek

GILL SANS MT PRO

Nem vagyok talpas. – mondta kolboid az első verzió megtekintése után, amiről egyből a legendás Eric Gill majdnem kör alakú „O” betűje ugrott be.

Ekkor még nem is gondoltam, hogy mennyire kiegészíti és teljessé teszi a grafikát.

Először csak a játék kedvéért 51,2 pontra vettem a betűméretet. Már ekkor látszott, hogy nem véletlen a választás. Majd folytattam, és a betűközt állítottam át 512-re. 5 pixel híján megkaptam a négyzet szélességét. Innen már csak követnem kellett az arányokat.

A felirat elhelyezését a derékszögű háromszög kétszeres mérete határozta meg. Így optikailag olyan távolságra került a szöveg a grafikától, mint a befoglaló kör és a négyzet távolsága. Formailag készen voltam.

A színek

Az első vázlatok után adott volt, hogy fedőszíneket fogok használni. Ám kolboid említette, hogy inkább igazodjunk, a rá jellemző William Marston DISC alapú színeihez. Így lett domináns a narancs, a sárga és piros keveréke. Így alakult a végén látható narancs, sárga, piros hármas, amit egy harmonizáló kék foglal magába.

kolboid logo – színvariációk

kolboid logo – végleges

A logó

kolboid logo

A teljes folyamatot szemet gyönyörködtető kép formájában is elkészítette tomkato, melyet kitettem pinterestre.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!