Intuitív design

Intuitív design
Szánj az olvasásra 5 percet!

– Legyen a design trendi, szexi, cool, de legfőképpen intuitív és persze letisztult.
Imádom.
– De várj csak, mit értesz intuitív alatt?
– Mit? Magától értetődő legyen a használata, felhasználóbarát legyen, ilyesmi. És igen legyen flat, meg material, meg parallax és nézd csak ezeket a site-okat, nagyon jók, nem? Majd elfelejtettem az animációkat…

Intuitív

– Ööö, előbb tisztázzuk az intuitív fogalmát.

Intuitív jelentése: ösztönös, megérzésen alapuló, sugallatszerű.

– Hoppá, biztos ezt akarod? Talán még az ösztönös jelentéssel lehet kezdeni valamit, de szerintem valami egészen másra gondolsz.

Intuitív design?

– Sokkal inkább ismerős. Attól lesz, lehet az alkalmazásod könnyen használható az emberek számára.
– I-s-m-e-r-ő-s? Fejtsd ki légy szíves, mert nem értelek.
– OK.

Kezdjük azzal, hogy az emberi lény, születésekor semmit sem tud ösztönösen használni. Pontosabban egyetlen kivételtől eltekintve.

Joey a Jóbarátok egyik részében betemetve homokkal és abból formázva két kebel

Igen, az egyetlen intuitív felhasználói felület: az anyamell.

Az újszülött ösztönösen tudja, hogyan kell használni. Tudja, hogy onnan érkezik a fennmaradásához szükséges tápanyag.

Ellenben minden mást megtanulsz. Elsősorban megfigyeléssel és másolással. Lekopírozod a szüleid, a környezeted mozdulatait, viselkedési mintáit. A legtöbb mozzanatomban és reakciómban felismerem a szüleimet. Emellett próba és teszt útján szerzed meg ismereteid a világról.

Amit megtanulsz, azt kétségkívül alkalmazod is. Vegyük példának a gombokat. Fizikai környezetedben számtalan helyen találkozol vele. A kisbaba látja, hogy megnyomod a gombot, aminek hatására történik valami. Megtanulja, hogyan néz ki egy gomb, és hogy azzal el lehet érni valamit. Ha eléteszel egy felületet, amin szerepel egy elem és az hasonlít a korábban megismert gombra, akkor az számára ISMERŐS lesz és azonnal tudja majd, mit kell tennie.

Iker nyolc éves lányaim vannak. Figyelem őket. Figyelem, hogyan tanulnak. Szoktam mutatni nekik olyat, amit még biztosan nem ismernek. Legutóbb az Xbox felületét. Barátom. Fogalmuk sem volt, mit kell csinálni. Külön el kellett magyarázni, mi micsoda és mire való. Ellenben még három évesen adtam először a kezükbe az iPhone-om, amit minden gond nélkül tudtak használni. Nyilván látták, hogy ikonnal indítok el appot és ennyi elég is volt. A gombok az akkori iOS-ben (azt hiszem iOS3–4) még valóban gombok voltak és minden más elem ismerős volt számukra. Emlékszem, amikor ki akartak lépni egy appból és láttam rajtuk a tanácstalanságot. Pillanatok alatt rájöttek, hogy az EGYETLEN gomb, ami a mobilon szerepel, mire való. A design rávezette őket a megoldásra.

Ha most a csajok elé pakolnék egy magnó kazettát (egy jó kis C60-ast :) és egy walkmant, biztos lehetsz benne, hogy dunsztjuk sem lenne, mit kezdjenek vele. Miután sosem látták, nem találkoztak vele, ha úgy tetszik nincs erre mentális modelljük.

És itt jön képbe a trendi, szexi, cool, flat, material őrület. Tuti, hogy érthető lesz a felhasználóknak?
Ismerned kell őket! Milyen szoftvereket (desktop, mobil, akármi) használnak, site-okat látogatnak rendszeresen? Ezen ismeretek segítenek abban, hogy számukra ismerős elemeket és megoldásokat használj az alkalmazásodban. Nem az a kérdés, hogy mennyire lesz trendi a felület. Inkább fókuszálj arra, hogy az használható is legyen. A felhasználóidnak.

Tudtad?

A legtöbb elem, amit az alkalmazásodban alkalmazol, hosszú évtizedek, sőt évszázadok óta jelen van az emberiség hétköznapjaiban, a fizikai valóságban.

  • A nyomtatott könyvvel és a tipográfia kialakulásával a vizuális hierarchia mindennapi életünk része.
  • Űrlapok már az 19. század végén léteztek és még most is rendszeresen töltögetjük azokat.
  • A világ első gombja 1898-ban jelent meg egy elemlámpán és terjedt el, átalakítva teljesen az életünket. (A gombok története – zseniális prezentáció)
  • A rádió gombok az 1930-as években jelentek meg, nem meglepő módon rádiókon és azóta is jelen vannak különböző helyeken.
  • Az ikonok és dropdown menük a XEROX PARC GUI-nak köszönhetők még 1973-ból, és minden mai operációs rendszer erre a GUI-ra épít.

A világ első gombja egy elemlámpán 1898-ból

A világ első gombja egy elemlámpán 1898-ból

Ezekre az elemekre és megjelenési formájukra alapozhatsz, mert ezek tényleg ismerősek az emberek számára, de úgy, ahogy megismerték azokat.

A fejléckép a Rutan Cat Food termék reklámja, melyet az Ogilvy & Mather, Germany készített.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!