Alkotó folyamat

Alkotó folyamat
Szánj az olvasásra 5 percet!

Fura dolog ez a tervezés. Júzer Ikszpíriönsz Dizájn. Vannak, akik módszertanokra esküdnek és azokat követik mindenáron, vannak akik user fetisiszták és számukra minden a userről szól és vannak olyanok, akik csak gőgösen az üzleti oldalra helyezik a hangsúlyt és persze akadnak olyanok is, akik technológia buzik és számukra minden csak a fejlesztésről szól.

Fura dolog ez a tervezés. Stephen Hawking hisz az egyetlen, mindent leíró és megmagyarázó egyenletben. Lehet neki van igaza. Vagy nem. Vajon a tervezés folyamatát le lehet írni egy egyenlettel? Kötve hiszem, de lehet a világ rámcáfol. Amiben hiszek az az alkotó folyamat.

A tervezés folyamata – kesze-kusza vonallal indul, ami a végére kiegyenesedik

Ebben a folyamatban helye van az irracionális embernek a.k.a. felhasználónak, usernek, de ugyanúgy helye van az üzleti céloknak és megtalálható benne a technológia és annak sajnálatos korlátai. DE!

Ott a helye a tervező(k)nek is, a csapatnak, akik dolgoznak a projekten. A kreativitásuknak. Az irracionális, máig megmagyarázatlan összetevőnek, amiből nagyszerű alkotások születnek. Igen, ezt is lehet és kell művészi szinten csinálni. Azonnal hozzáteszem, hogy nem egy öncélű, sokkal inkább alkalmazott művészetre gondolok.

„Logic is a wonderful thing but doesn’t always beat actual thought.”
– Terry Pratchett

Fura dolog ez a tervezés. Sokismeretlenes egyenlet. Nincs recept, nincs megoldóképlet. Marad a jó öreg: „Attól függ…”

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!