Ujjbarát mobil felületet akarok!

Ujjbarát mobil felületet akarok!
Szánj az olvasásra 5 percet!

Egy rövid szösszenet az érintőképernyős felületek használhatóságával kapcsolatban, csak azért, mert most kissé feltúrtam az agyam. :)

A mobil appok, webes felületek tervezésekor mindenképpen figyelembe kell venni az emberek, felhasználók ujjának méretét, ugyanis ha a tappolható felület kicsire sikeredik, akkor nyomkodjuk feszt és a felület az Istennek nem reagál, ettől pedig nem leszünk elégedettek.

Azért ültem le most hirtelen a géphez, mert a facebook egyébként jó kis appja feldühített. Napi szinten legalább 10-15 alkalommal használom az iPhone-omon a facebook applikációját és estére mindig elfogy a türelmem.

Mi is a problémám?

Facebook like és komment

A képen pirossal bekeretezem, hogy a like, comment tappolható felületei nem elég nagyok. Sokszor négyszer, ötször nyomom meg az ujjammal mire reagál az app. Értem, hogy a facebook fejlesztői a lehető legtöbb tartalmat akarják elhelyezni a látható felületre, de ez így akkor sem jó megoldás.

A felületen a tappintható terület magassága 28 pixel, ami nagyon kevés, mert kb. 45pixel (kb. 14-16mm) lenne az ideális. A Smashing Magazine-on megjelent erről egy nagyszerű cikk, ami kimondottan ezzel a témával foglalkozik. Természetesen kutatásokra alapozva írják le, hogy az átlag felnőtt emberi ujjnak megfelelő méret 16-20mm, avagy 45-57px közötti.

Még mielőtt azzal jönne valaki, hogy persze neked kolboid biztos bumszli ujjaid vannak, akkor közlöm, hogy teljesen átlagos, sőt inkább vékony ujjaim vannak. :) Bizonyságul itt egy kép, ami a mutató és a középső (nevezetesen fuck-you) ujjamat mutatja, melyeket ráhelyeztem egy kupakra.

Most már megnyugodtam, kiírtam magamból, csók a család.

Vékonyak az ujjaim

UPDATE – 2013. február 23.

A facebook meghallgatta imámat és végre valahára nagyobb és tappolható gombokkal ruházta fel az új 5.5-ös verziót:

New button design makes it easy to like, comment and share posts in News Feed. Improved buttons to like, comment and share posts.

új Facebook like és komment megoldás

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!