Ujjbarát mobil felületet akarok!

Ujjbarát mobil felületet akarok!
Olvasási idő: 0 perc

Egy rövid szösszenet az érintőképernyős felületek használhatóságával kapcsolatban, csak azért, mert most kissé feltúrtam az agyam. :)

A mobil appok, webes felületek tervezésekor mindenképpen figyelembe kell venni az emberek, felhasználók ujjának méretét, ugyanis ha a tappolható felület kicsire sikeredik, akkor nyomkodjuk feszt és a felület az Istennek nem reagál, ettől pedig nem leszünk elégedettek.

Azért ültem le most hirtelen a géphez, mert a facebook egyébként jó kis appja feldühített. Napi szinten legalább 10-15 alkalommal használom az iPhone-omon a facebook applikációját és estére mindig elfogy a türelmem.

Mi is a problémám?

Facebook like és komment

A képen pirossal bekeretezem, hogy a like, comment tappolható felületei nem elég nagyok. Sokszor négyszer, ötször nyomom meg az ujjammal mire reagál az app. Értem, hogy a facebook fejlesztői a lehető legtöbb tartalmat akarják elhelyezni a látható felületre, de ez így akkor sem jó megoldás.

A felületen a tappintható terület magassága 28 pixel, ami nagyon kevés, mert kb. 45pixel (kb. 14-16mm) lenne az ideális. A Smashing Magazine-on megjelent erről egy nagyszerű cikk, ami kimondottan ezzel a témával foglalkozik. Természetesen kutatásokra alapozva írják le, hogy az átlag felnőtt emberi ujjnak megfelelő méret 16-20mm, avagy 45-57px közötti.

Még mielőtt azzal jönne valaki, hogy persze neked kolboid biztos bumszli ujjaid vannak, akkor közlöm, hogy teljesen átlagos, sőt inkább vékony ujjaim vannak. :) Bizonyságul itt egy kép, ami a mutató és a középső (nevezetesen fuck-you) ujjamat mutatja, melyeket ráhelyeztem egy kupakra.

Most már megnyugodtam, kiírtam magamból, csók a család.

Vékonyak az ujjaim

UPDATE – 2013. február 23.

A facebook meghallgatta imámat és végre valahára nagyobb és tappolható gombokkal ruházta fel az új 5.5-ös verziót:

New button design makes it easy to like, comment and share posts in News Feed. Improved buttons to like, comment and share posts.

új Facebook like és komment megoldás


kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!