Tipográfusok előnyben

Tipográfusok előnyben
Szánj az olvasásra 5 percet!

Jónéhány grafikussal volt már szerencsém dolgozni webes, mobilos, printes területen. Egyikük a csavaros észjárásával, zsenialitásával, másikuk pedig a letisztult, kidolgozott profizmusával nyűgözött le. Egy közös gyenge pontot viszont majd mindenkinél tapasztaltam.

Tipográfia

Valamilyen oknál fogva ezt a művészeti ágat kevésbé bírják a webes grafikusok, ami szerintem elég nagy probléma. A tipográfia a design lelke. A ritmus, a white space használat, az olvashatóság, a fontok személyisége, a betűkeverés, a modulhálós tervezés, a jelek és szimbólumok használata stb. mind nélkülözhetetlen ismeret egy jó grafikus számára. A tipográfia a vizuális műveltség egyik alapköve, egyszerűen megkerülhetetlen.

A responsive web design, a mobil web design, a minimalista design, a flat design, mind elsősorban a tipográfiáról szól. Komolyan gondolkozom azon, hogy az fps-be tipográfust fogunk felvenni, akit már csak meg kell tanítani a CSS „örömeire”. A responsive web design, illetve a mobil webes design esetén igazából el lehet felejteni a Photoshopot, konkrétan teljesen felesleges használni, csak az időt rabolja. A legjobb az, ha maga a grafikus (tipográfus) formázza a tartalmat CSS-sel direkt a böngészőben és folyamatosan utándolgozik a különböző méreteknél.

Azt gondolom, hogy minimum 1-2 éven át nagy keletje lesz azon grafikusoknak, akik képben vannak sitebuild ügyben és magas szinten űzik a tipográfia művészetét.

Íme néhány könyv, melyek segíthetnek pótolni a hiányosságokat:

Végül nézd meg Pónya Judit előadásának slide-jait, melyek szépen összefoglalják mit is hiányolok.

A fejléckép forrása…

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!