Tartalom, mint felhasználói felület

Tartalom, mint felhasználói felület
Szánj az olvasásra 5 percet!

Állandóan figyelem az embereket, hogyan használják az érintőképernyős eszközöket, hogyan lépnek interakcióba egy alkalmazás felületével. Különösen azok az emberek érdekesek számomra, akik a tablet, okostelefon előtt ritkán, vagy egyáltalán nem használtak desktop számítógépet, laptopot, notebookot.

Ezen emberek számára nem ismerős a hagyományos, sokunk számára evidens felhasználói felület (GUI). Az ablakok, menük, ikonok, pointer, scrollbarok, gombok számukra nem jelentenek semmit, azokat nekik meg kell(ene) ismerniük (már amelyikkel egyáltalán találkoznak érintőképernyős felületeken).

Talán az egyik legizgalmasabb megfigyelésem, hogy mennyire természetes, amikor magával a tartalommal akarnak interakcióba lépni, azzal akarnak kezdeni valamit. Hogy jobban érthető legyen, érdemes megnézned egy fotó applikációt (pl. iOS alatt az iPhotot). Igazából vannak a thumbnail képek, melyekre tappolva azok megnyílnak nagy méretben, jobbra-balra húzogatva lapozhatsz a képek között, két ujjal csípő mozdulatot végezve nagyíthatod, kicsinyítheted a fotót. Ténylegesen a tartalommal lép interakcióba a felhasználó.

Egy eset

A minap rendelni akartunk egy pizzériából és annak az applikációját használtuk erre a célra. Anyósom nem tudta mit szeretne, odaadtam neki a mobilom, hogy kiválassza mit enne. Figyeltem. Pizzák, tészták, Frissensültek stb. Tapp a tésztákra. Szépen jöttek sorban a tészták, megtetszett neki a Penette Rustica, tapp. Becsúszott balról-jobbra az étel bővebb leírása. Nézegette, majd úgy döntött, hogy mégsem ezt akarja. Itt jött az érdekesség. Automatikusan lapozott jobbról-balra, hogy visszalépjen. Megismételte, megismételte. Nem történt semmi, mikor odafordult hozzám segítségért. Konrétan NEM VETTE ÉSZRE az oldal tetején található vissza gombot. A tartalommal akart továbbra is dolgozni. Megmutattam neki és innentől persze már nem volt problémája. Erre az oldalra biztosan be kellene tenni egy left swipe triggert, ugye?

Termékválasztó

A Természetes felhasználói felület

Az ilyen felületeket hívják Natural User Interface-nek, vagy rövidítve NUI-nak. Röviden arról van szó, hogy a felhasználói felület „láthatatlan” a felhasználó számára, természetes a használatuk, a teljesen kezdő felhasználó is nagyon rövid idő alatt a designon keresztül megismeri és képes használni azt, amely ezáltal folyamatos sikerélményt ad. (ilyen pl. a Kinect is)

Nagyon fontos az érintőképernyős tervezésnél, hogy a lehető legjobban elszakadj a klasszikus GUI paradigmájától és inkább a tartalomra kell koncentrálnod és az azzal végzett direkt interakciókban kell gondolkodnod. Jó példa iOS-en: a Clear to-do list app és a Solar időjárás app (ez utóbbi már nem érhető el). Próbáld ki ezeket, tanulj belőle. Érdemes szimplán megnézned a screenshotokat a linkeken, sokat elárulnak.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!