Pozitív érzelmi állapot

Pozitív érzelmi állapot
Szánj az olvasásra 5 percet!

Most olvastam egy kutatásról, amit a Harvardon végeztek még 2009-ben. Ez a kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van a stresszes állapot szintje a teljesítményre. Természetesen nem meglepő az eredmény, viszont nagyon kevesen alkalmazzák digitális környezetben.

Mi volt a kutatás?

Két csoportra osztották a résztvevőket, akiknek beszámolót kellett tartaniuk egy bizottság előtt. Az első csoport esetén a bizottság tagjai bólogattak, mosolyogtak az előadás alatt, míg a második csoportnál csóválták a fejüket, ráncolták a szemöldöküket, keresztbe tették a karjukat. A meghallgatás után mindkét csoporttal kitöltettek egyszerű számtani feladatokból álló tesztet. Az eredmény nem meglepő, az első csoport sokkal jobban teljesített, mint a második.

Mi ebből a tanulság?

A stresszes helyzetek jobban kezelhetők, ha jól érezzük magunkat. Motiváltabbak vagyunk és jobban teljesítünk, ha úgy érezzük bíznak bennünk és a tehetségünkben. Ilyenkor az agyunk „pozitív érzelmi“, vagy „kihívás“ állapotba kerül.

Hogy jön ez a digitális termékekhez?

Amikor belépsz egy web site-ra, elindítasz egy mobil appot, akkor azonnal egy kisebb stresszes állapotba kerülsz, nem tudod mi hol található, egyelőre fogalmad sincs, hogyan jutsz el oda, amiért érkeztél. Vagy amikor egy űrlapot kell kitöltened, esetleg egy vásárlási folyamaton kell végigmenned szintén kihívás előtt állsz.

Mit lehet tenni?

Elsősorban a design hat ránk, ami megadja az első lökést a „pozitív érzelmi“ állapot eléréséhez. Erről már régebben írtam, olvasd el: Miért fontos az esztétikus design?

Másodsorban az oldalon található szövegek mind segíthetnek átkapcsolni az agyad „pozitív érzelmi” állapotba, különösen igaz ez a sikeres és hiba üzenetekre. Ha Téged bíztatnak, méltatnak, együttéreznek Veled, mindenről lehetőleg pozitív visszajelzést adnak ezek a mondatok, akkor sokkal könnyebben veszed az esetlegesen előforduló akadályokat és nem utolsó sorban érzelmi kötődés is kialakul közted és a program között. Oooooh!

Congrats! Your recent check-in at fps webügynökség HQ just unlocked the Shutterbug badge!

Példa mondatok, üzenetek:

Ez igen! Már csak egy lépés választ el a megrendeléstől, de neked ez már semmiség.

Mesélj magadról! (és jön a regisztrációs form)

Gratulálok! 1 perc alatt beregisztráltál, keveseknek sikerül ennyi idő alatt.

Ooooooh! A két jelszó nem egyezik, másodszorra sikerülni fog!

stb. stb. stb.

Nagyon jó copy példákat találsz a MailChimp (Aarron Walter) által létrehozott oldalon, érdemes böngészned.

Igazából, amiről itt szó esett, az az emotional design része, folyt. köv…

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!