Mit látsz Laca? Képfeldolgozás…

Mit látsz Laca? Képfeldolgozás…
Szánj az olvasásra 5 percet!

Elkészült a logó, a grafikai terv, elküldöd az ügyfélnek, tetszik neki, de mégsem, kicsit változtass itt-ott, még mindig nem jó, már a 8. körnél jártok és még mindig nem ment át. Mit csinálsz rosszul?

Ahhoz, hogy erre a komoly és minden grafikussal, ügynökséggel előforduló problémára megoldást találjunk, előbb meg kell érteni, hogyan dolgozza fel az agy a képeket.

Az agy és a képfeldolgozás

Susan Weinscheink könyvében (Neuro Web Design) olvastam egy zseniális példát arra, hogyan működik az agyunk képfeldolgozása.

Képzeld el, hogy sétálsz egy erdőben. Az ösvényen meglátsz egy kígyót, megijedsz, hátrahőkölsz, hevesen ver a szíved. Majd mikor jobban megnézed, rájössz, hogy csak egy botot láttál, ami hasonlít egy kígyóhoz.

Amigdala helye az agyban

A középagyban található amigdala közvetlen és nagyon gyors összeköttetésben van az érzékszervekkel, illetve szintén külön csatornán kapcsolódik az új agyhoz is. Az agyunk képeket dolgoz fel, hihetetlen jó a mintázatok felismerésben, pontosan ezt a feladatot látja el az amigdala, viszont a részletek felismerésével nem foglalkozik. A részletes feldolgozás, mely lassabb folyamat, már az új agy feladata. A fenti rövid történetben a következők zajlottak le. A szem közvetítette a képet az amigdala felé, az a mintázat alapján kígyószerű tárgyat ismert fel, azonnal riasztotta az ősagyat, mely megemelte pulzust, az izmokat működésbe hozta, felkészítve a testet az esetleges támadásra és így a túlélésre. Az amigdala a képi információt idő közben továbbította a nagyobb kapacitással bíró új agynak, mely kicsit később analizálta a képet és „rájött”, hogy a „kígyó” csak egy bot.

Pontosan ez történik, mikor egy designt, grafikát meglátunk. Előbb egy mintázat, alak, forma felismerés zajlik és a részletek csak azután következnek. Ezzel foglalkozott az ún. gestalt pszichológia (alaklélektan), melyet a modern kognitív pszichológia előfutárának tartanak.

Alakzatok, formák

Mindez, azért fontos a designerek számára, mert a különböző alakzatoknak, formáknak pszichológiai jelentése van és tudat alatt érzelmileg hatnak ránk, emberekre.

Kör

gyengédség, szeretet, szerelem, barátság, törődés, támogatás, védelem, könyörület

Négyzet, téglalap, piramis

stabilitás, erő, hatalom, egyensúly, megbízhatóság

Függőleges alakzatok és vonalak

erő, férfiasság, hatalom, agresszió, bátorság, brutalitás, dominancia, fenyegetés

Vízszintes alakzatok és vonalak

nyugalom, nőiesség, pihenés, gyengeség, békés, nyugodt, csendes

Lágy görbék

ritmus, mozgás, boldogság, gyönyör, nagylelkűség, nőiesség, kreativitás

Éles, hegyes alakzatok

energia, élénk, fiatal, robbanékony, heves, dühös, gyorsaság, dinamikus

Egyáltalán nem mindegy milyen formát választasz, mikor egy logót tervezel, vagy bármilyen grafikát. Részletek nélkül kell megfigyelned az alakzatot (menj távol a tervtől és hunyoríts), melyet a kompozíciód rajzol ki.

Akkor a megoldás

Ha elsőre azt tapasztalod, hogy az ügyfélnek problémája van a tervvel, akkor ne menj bele a részletek módosítgatásába. Minden egyes alkalommal mikor újra elküldöd a részleteiben módosított tervet, az ügyfél elsőre azt tapasztalja, hogy semmi sem változott és ez csalódást vált ki belőle. A megoldás az, hogy magát a fő formát, a kompozíciót változtatod meg, persze mindezt a visszajelzések alapján (ami általában érzelmi alapú). Igaz sok olyan grafikus van, aki részleteiben dolgozza ki a designt és köré építi az elemeket (pl. fejléccel kezdi), számukra egyetlen tanács létezik: „szokjatok le róla!”.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!