Tervezz minden érzékszervre

Tervezz minden érzékszervre
Szánj az olvasásra 5 percet!

Jinsop Lee designer TED-es előadását három hónapja láttam, ami azóta is foglalkoztat, pörög rajta az agyam. Jinsop célja az volt, hogy megfejtést találjon a kérdésre: „Miért annyira jó a szex?”.

Egy hölgy ismerőse egyszer azt mondta neki, hogy azért olyan jó, mert mind az öt érzékszervünkre hatást gyakorol. Ezután kezdte Jinsop az általa elnevezett „öt érzék diagram”-on ábrázolni különböző élményeit. Hamar azt találta, hogy azok az élmények, melyek minél több érzékünkre hatnak emlékezetesebbek, maradandóbbak számunkra. A „tökéletes” élményt gyakorlatilag csak a jó szex tudja megközelíteni.

Ugyan nem kezdtem diagramokat töltögetni, de folyamatosan kémlelem az élményeim és a helyzet az, hogy nagy okosság van abban, amiről Lee beszélt. Ok, ez így van, akkor miért nem aknázzuk ki ezt az alkalmazások világában?

Hogyan hathatsz minél több érzékszervre egy alkalmazással, site-tal?

Hmmm, elég nehéz ügy. Gyakorlatilag minden a látásra hat, eltekintve a minimális hanghatásoktól és az érintőképernyők, egér és billentyűzet érintésétől. Ez utóbbiakra amúgy sem tudunk hatást kifejteni, statikusak. Így marad továbbra is a látás és hang?

A hangoknak óriási jelentősége van. Biztos ismered azt, amikor a Cápa c. film alá kellemes zenét kevertek. Konkrétan megszűnt a félelem érzése és inkább viccessé váltak a képsorok. Az iOS-nél a fegyver kibiztosításának hangja, mikor kinyitod, vagy épp zárolod azt. Nekem sokáig fel sem tűnt, hogy egy fegyver hangja, tudatalatt viszont biztosan megvolt, hogy a stukkerem veszem elő, teszem el.

Alkalmazásokban a hangok használatát tolerálják a felhasználók, sőt sokszor szükség is van rá (email érkezik, skype üzenetet kapok, gépelek a mobilon, stb.), viszont a weben kimondottan ágálunk ellene, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni. Valószínűleg ennek gyökerei a 90-es évek PC-inek rendkívül idegesítő alaplapi csipogásához vezethető vissza. El tudom képzelni viszont, hogy web site-okon a fontos helyekre, intelligensen elhelyezett hangeffektusok növelhetik az élményt.

Mi lesz az ízleléssel, szaglással, tapintással?

Miután nincs szaggenerátor a gépre kötve, se íze, se bűze egy web site-nak, egy lehetőséged marad, mert van megoldás. Az agyad egyik zseniális „tulajdonságát” lehet és kell kihasználni. Amikor egy szöveget olvasol, vagy hallasz, akkor az agyadban a szövegnek (történetnek) megfelelő területek aktivizálódnak, így vagy képes „átélni” az olvasottakat, hallottakat. Miért nem használod ki ezt? Olyan szöveget kell írni, olyan képeket, videókat kell megjeleníteni, melyek „hatnak” a többi érzékszervre is.

A jó tartalom, a jó szöveg, a jó képek, a jó copywrite, a jó videó. Hangutánzó és hangulatfestő szavak, nem ragozom tovább. Závada Péter soraival zárom a posztot, mert szeretem és mert passzol:

„Legyél csokimban málna granulátum
Leszek csigádba jó fahéj ígérem
S ha jő papírod oldalán a dátum
Mi majd bután kacagva kéz a kézben”

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!