Késleltetés

Késleltetés
Szánj az olvasásra 5 percet!

Twitteren találkoztam egy zseniális rövid szösszenettel, ami pontosan foglalja össze a mai webet, de sajnos sok hasonlóságot mutat a mobil appok világával is. Pedig nagyon nem kellene ennek így lennie. Az eredeti tweetet kiegészítettem még néhány esettel (köszönet a Facebookos kommentelőknek), hogy komplettebb kép rajzolódjon ki. Így fest:

  1. belépsz egy website-ra
    1.5 bezárod a GDPR ablakot (update 2018. május 25.)
  2. bezárod a „Telepítsd fel a mobil appot!” értesítő sávot
  3. elutasítod a webes értesítést
  4. bezárod a feliratkozásra buzdító ablakot
  5. elfogadod a cookie irányelveket
  6. nem engedélyezed, hogy hozzáférjen a földrajzi adataidhoz
  7. bezárod a „Lájkold a Facebook oldalunkat!” ablakot
  8. leállítod az automatán lejátszódó videót
  9. bezárod a felugró chat ablakot
  10. elhagyod a website-ot (csak szeretnéd)
  11. bezárod a „Biztos, hogy elhagyod az oldalt? Lemaradsz az akciónkról!” ablakot

Amikor gyakorlatilag mindenhol ezzel találkozom, akkor olyan érzésem van, mintha a website marketingesei nem járnának sosem a saját oldalukon. Vagy tényleg azt gondolják, hogy ez így rendben van? Egy kommentelőt idézek, aki elég jól megfogalmazta a problémát:

„Tökéletes összefoglalója annak, amivel mindenáron rá akarnak venni, hogy ügyfél legyek, de pont az ellenkezőjét érik el.”

Bezonyisten. Erről van szó. Értem a törekvést a konverzióra, de tényleg mindenáron, mindenek felett rá kell erőltetni az emberekre? A felhasználókra, akikből élsz? Lehet ezt másképp is és képzeld, nem kell lemondani ezekről az eszközökről, csak okosan kell őket használni. Elsőként az egyik kedvenc mondásom, ami szerintem az egész életre vonatkoztatható:

A nagy konverzióhoz sok-sok apró konverzió vezet.

OK, ez így nagyon marketing specifikus, de ha átfogalmazod magadban: A nagy sikerhez sok-sok apró siker vezet, akkor máris érted miről beszélek. Ez eddig rendben is van, nem mondtam újat. Viszont barátom, a Szent Grál a késleltetésben, a türelemben és a kitartásban rejlik. Nem ugorhatsz át lépcsőfokokat, egyesével kell végigjárnod az összeset. Szóval nem tolhatod az emberek arcába egymás után, amit akarsz tőlük, mert felbosszantod őket és ott hagynak.

Késleltetés

Akármilyen eszközt is vezetsz be, legyen egy folyamatod, hogy mindig átlásd a teljes képet. A cél az, hogy minél kevesebb fájdalmat okozz a látogatóidnak, de azért szépen lassan eljuttasd őket a nagy konverzióhoz. Az apró, szinte semmiségnek tűnő konverziókat kell elhintened a folyamat megfelelő pontjain, méghozzá úgy, hogy a felhasználó számára világos legyen, hogy mit kell tennie, mit kap cserébe, ha megteszi, amire kéred.

Pl. Ne a website, vagy app megnyitásakor kérd a földrajzi helyzetéhez való hozzáférést, hanem akkor, amikor az oldaladon belül pl. egy térképes keresőhöz navigál. Fogja érteni, hogy saját jól felfogott érdeke az adatok megosztása. Ha az appodhoz létszükséglet a GPS koordináták megosztása, akkor külön magyarázd el, hogy anélkül nincs értelme a szolgáltatásodnak és hogy neki miért jó.

A push notification, webes értesítők beállítása is ráér, hidd el! Ha először jár a szolgáltatásodban a felhasználó, akkor úgysem fogja engedélyezni, feltéve, hogy számára fontos és értékes lehet. Ha ezt el tudod neki magyarázni, akkor OK, de az, hogy feldobod neki csak úgy?! Ugye érzed te is? Ha másodszor tér vissza hozzád és valahol ott jár, ami kapcsolódik az értesítő céljához, na akkor és ott kérd meg (még mindig nem fontos ehhez popuppal machinálnod).

Az automata videó és zene lejátszást nem magyarázom, egyszerűen csak NE CSINÁLD! Van olyan szolgáltatás, ahol lehet (sőt van) értelme, de a tiéd nem ilyen, nyugodj bele.

Még a reciprocitásra hívom fel itt szíves figyelmed, ami segít a hírlevélre való feliratkoztatásos popupok eltüntetésében.

A lényeg, hogy gondolkozz, sőt a legjobb, ha megnézel mást, amikor használja az oldalad, appod. Rögtön látni fogod, mennyire idegesítő, amit ezekkel a megoldásokkal okozol nekik.

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!