Az ülés megöl téged!

Az ülés megöl téged!
Szánj az olvasásra 5 percet!

Régóta meg akartam írni ezt a posztot, mert sajnos saját példámon keresztül tapasztalom, hogy mennyire veszélyes és ártalmas az ülőmunka az egészségre. Szakmai segítséget kértem Tóth Judittól, aki szakirányú diplomával rendelkező személyi edző (IWI ELITE Trainer), mentálhigienés egészségfejlesztő és a Total Fitt Személyi edző és egészség stúdió tulajdonosa.

Miért kell erről írni?

Az irodában, ahol dolgozom, nagyrészt fiatalemberek ülnek, akik annak ellenére, hogy rendszeresen buzdítom őket a mozgásra, csak legyintenek rám. Fiatalok, nem fáj semmijük, akkor meg minek? Tipikus emberi viselkedési minta. Ha nem fáj, akkor minden rendben, ha fáj, akkor meg orvostól-orvosig szaladgálsz. Az orvosok általában (tisztelet a kivételnek) tüneti kezelést alkalmaznak, azaz felírnak gyógyszert, jó esetben javasolják, hogy menj el úszni, amit 99%, hogy nem fogsz megtenni. Hamarosan elkezded enni a fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat, magnézium tablettákat, ami ideig-óráig megszünteti a fájdalmat, de közben ugyanúgy éled az életed, ülsz a gépnél, nem mozogsz semmit. Végül jön a fekete leves. A fájdalomcsillapítók már nem érnek semmit, nagyon komoly gerincdeformációd alakul ki, esetleg gerincsérved lesz, lehet műteni és talán soha többé nem leszel egészséges, nem tudsz aludni, folyamatosan ingerlékeny vagy a fájdalomtól. Kell ez neked?

Sajnos otthon vagyok a témában és nyugodtan elhiheted a fenti sorokat, mert pontosan ezt csináltam végig és nagyon sokan ugyanezt a kálváriát járják végig. 38 éves vagyok, a gerincem ramaty állapotban van, folyamatos fájdalmaim vannak, csak mert hosszú évek óta rengeteget ülök a gép előtt. Esetemben nem igaz, hogy nem mozgok egyáltalán, tenisz versenyző vagyok és elég sokat edzem. DE! Ebből is jól látszik, hogy nagyon nem mindegy, milyen mozgást végzel. A tenisz konkrétan még rá is tesz egy lapáttal a problémáimra. Számomra nem maradt más, mint a gyógytorna, aerobic, jóga, masszírozás és csontkovácsolás.

Érdekességnek egy MRI animáció a gerincemről, jól látszik a meszesedés.

kolboid gerince

Miért történik mindez, mit tegyek ellene?

Az ülőmunka, a stressz, mint az egyoldalú terhelésből adódó mozgásszervi deformitás egyetlen és legegyszerűbb kezelési módja a helyes mozgás. Ülés közben a csigolyákat, porckorongokat érő állandó egy helyre irányuló terhelés azok deformitásához, a discusok (porckorongok) kiszakadásához vezethet. (discus hernia – gerincsérv). Az agonista, antagonista izmok helyes arányú erősítésével és nyújtásával, az ízületek mobilitásának fejlesztésével megelőzhetők, sőt helyreállíthatók a gerinc, valamint más ízületek elváltozásai. Ha elég erős a gerincet körülvevő izomcsoport, mint egy hajóárbócot, úgy feszítik ki a gerincet, a vállakat, tehermentesítve azzal a csigolyák közti kisízületeket, helyreállítják a gerinc fiziológiás „S” alakú görbületét.

Ülőmunka közben

  • a fejünket előre billentve tartjuk, ezzel folyamatos feszültségben tartva a tarkó izmokat, a csuklyás izom felső részét, amely egyébként is stresszor izom (az idegeskedéstől is beáll).
  • a karunkat végig elől tartjuk (a számítógép billentyűzetén, egerén stb.), aminek eredményeképpen berövidül az amúgy is rövidülésre hajlamos nagy mellizom. Ezzel párhuzamosan a hát középső szakaszán elhelyezkedő izmok elgyengülnek, megnyúlnak, így a váll előre esik, kialakul a hanyag tartás.
  • a csigolyák és a köztük lévő porckorongok azonos oldalon történő terhelése gerincsérv kialakulásához vezethet.

izomrendszer

A kiegyensúlyozatlan izomrendszer a felelős a legtöbb mozgásszervi panaszért, ezért ahelyett, hogy gyógyszerekhez nyúlnál, első lépésként inkább a helyes mozgással kell megelőznöd, vagy „kezelned” a kialakult problémát. Az állandó ülőmunkát végzők körében szinte borítékolható az előbb, vagy utóbb bekövetkező hátfájás, amit meg kell és lehet előzni! Ehhez persze le kell küzdened a lustaságot! Elegendő lehet heti szinten 2-3 óra ráfordítás.

Hogyan ülj a gép előtt helyesen?

Adódik a kérdés, ha már ott ülsz hosszú órákat, akkor legalább tedd helyesen. Nézd meg az alábbi zseniális videót, tökéletesen személteti hogyan ülsz most és hogyan kellene.

A sok ülés okozta problémák

  • elhízás
  • érrendszeri problémák
  • mozgásszervi, ízületi problémák (különös tekinttettel a gerincre)

Remélem hatással volt rád ez a poszt és nem követed el ugyanazokat a hibákat, melyeket jómagam. Ha még mindig kételkedsz, akkor nézd meg ezt az infografikát, mert ez még nem minden. Tuti felpattansz a székről! ;)

Sok egészséget Neked!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!