Fókuszvesztő túlélő

Fókuszvesztő túlélő
Szánj az olvasásra 5 percet!

Nehéz dolgozni egy irodában, computerrel. Konkrétan képtelenség odafigyelni a feladatra. A mobil, a tablet, a desktop computer, a kollégák folyamatosan küldik jeleiket feléd, szétzilálva a koncentrációd. Embertársaid viszonylag könnyű „kizárni” a fontos feladat idejére. Mindenkinek ismerős a kép, amin fülhallgatós emberek világító téglalapokat bámulnak. A mobil, tablet is megoldható, „ne zavarjanak” mód, vagy szimplán off. A computer már nehézkesebb. Valamilyen chatelő software biztos fut a háttérben (mert a kollégák miatt is kell), az email kliens tuti dolgozik, illetve ott a twitter, a facebook és megannyi social cucc.

A kedvencem a Macre létező getconcentrate app, amivel be lehet állítani, hogy milyen programok futhatnak és minden mást letilt az előre megadott időre. Hasznos.

Mi az oka, annak, hogy ilyen könnyen megzavarható vagy? Miért van erre szükség?

A válasz kézenfekvő: TÚLÉLÉS.
Az ősagyad úgy van drótozva, hogy folyamatosan kémlelje a világot. Van bármiféle veszély? Ha bármi a látóteredben megmozdul, automatikusan odakapod a tekinteted. Természetesen ezt a jelenséget is kutatták már, amiből számodra két megállapítás fontos.

Ha a szemed fókuszában megjelenik egy félelmet keltő állat, vagy tárgy, akkor 180 milliszekundum szükséges ahhoz, hogy érzelmileg reagálj arra. Ezzel szemben, ha ugyanaz a félelmet keltő állat, vagy tárgy a perifériás látómeződbe mozdul, akkor mindössze 80 milliszekundum alatt reagálsz. Túlélés.

Hogyan használhatod ezt ki?

Már hogyne használhatnád ki :)
Ha a felhasználó figyelmét terelni akarod egy adott pontra, akkor nagy segítségedre lehet. Tényleg csak finoman alkalmazd, mert frusztráló lehet. Egy alig észrevehető gif animáció, ami egyszer fut le és az is időzítve, praktikus lehet. Mindezt úgy, hogy a felhasználó észre sem veszi, hogy irányítottad a figyelmét. Alkalmazhatod akkor is, amikor egy űrlapot tölt ki a user és tabot üt, hogy ugorjon a következő mezőre. Egy rövid, lágy animációval mutathatod a következő mezőt, szépen vezérelheted a szemét. Nikita Vasilyev fejlesztett is egy ilyen megoldást: flying-focus.js

Nézd meg a videót. Figyeld meg, hogy a szemed mennyire automatikusan, szinte irányíthatatlanul követi a kijelölést.

Visszakanyarodva a munkához. A fentiekből látszik, hogy szinte esélytelen nyugodtan dolgozni. Nem véletlen, hogy éjszaka, illetve hétvégén haladok a legjobban. Azért van három olyan pont, amit minden feladatomnál megpróbálok betartani és neked is segítségedre lehet:

  • a munkádat darabold fel kicsi fázisokra, azokkal könnyebb végezni
  • hallgass megfelelő zenét (vagy kávézó hangot), de olyan hangerővel, hogy az kizárja a külvilágot, legyen az füles, vagy külső hangszóró
  • jutalmazd meg magad kisebb ajándékokkal. tudom, tök jó a facebookon, twitteren lógni, de legyen az a saját magadnak szánt ajándék, hogy két óránként 10 percig közösségi életet élhetsz.

Írtak már erről sok okosságot: itt egy például 13 pontba foglalva. Sok sikert!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!