Flat Design és a ló túloldala

Flat Design és a ló túloldala
Szánj az olvasásra 5 percet!

Nagyon terjed az ún. Flat Design, mind a mobil, tablet, mind a desktop világában. A Windows 8 felhasználói felülete, a responsive web design egyre gyakoribb alkalmazása (a CSS3 miatt), a Google alkalmazásai mutatják létjogosultságát. Személy szerint nagy híve vagyok a minimalizmusnak, a tipográfia (nagy, jól olvasható font méretek), a nagy white space használata, a világos, élénk színek, az ikonográfia alkalmazása, az egyszerű formák (téglalap, kör, háromszög) használata, a 2D, mind-mind jellemzik a Flat Designt.

Amíg azt láttuk korábban, hogy a grafika a valós világot próbálta leképezni, addig a flat design szakít ezzel a látásmóddal és mindent a végletekig leegyszerűsít. Ennek nyilvánvalóan megvan a hátránya is, sokszor nem lehet tudni mire lehet kattintani, tappolni. A gomb most már egy szimpla téglalap, nincs színátmenet, árnyékolás, lekerekítés – melyek a valós világban megismert gomb formáját hivatottak imitálni. Pont emiatt ültem le a tumblr elé és gépelem ezeket a sorokat.

Óvatosan, csak óvatosan!

Nagyon sok jó példa van a flat design alkalmazására, de egyre többet találkozom olyan oldalakkal, ahol átesnek a ló túl oldalára. Tudom, sokszor csábító egy újabb gyönyörű szín behozatala, illetve a négyzetek, téglalapok használata sok helyütt, de csakhamar komoly usability problémákat okozhatsz ezzel. Lassan nem lehet eldönteni a felület elemeiről, hogy az egy gomb, egy banner, vagy csak ki lett emelve egy szövegrész? Egyáltalán mire lehet kattintani, tappolni? Desktopon még az esetek többségében el is menne (egeret ráhúzom és kiderül) – habár ez is idegesítő, de érintőképernyős felületeken már egyenesen frusztráló.

Következetesség

Legyen a gombok, linkek használata konzisztens, azaz az egész site, összes oldalán keresztül ugyanúgy nézzenek ki a linkek és a gombok (akció gomb, másodlagos gomb, stb.) Értem, hogy szép az összes élénk szín, de…

Nézz szép FLAT UI Designokat!

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!