Empátia és fejlesztési módszerek

Empátia és fejlesztési módszerek
Szánj az olvasásra 5 percet!

Az emberben, mint szociális állatban, evolúciós úton természetszerűleg fejlődött ki, hogy törődjön a másikkal, ahogy az megfigyelhető az emlős rokonainknál is. Pszichológusok szerint pedig az empátia képessége a születésünk utáni első két évben az erős szülői kötődéssel alapozódik meg. Sajnos nem mindenkinél. :(

A legutóbbi neurotudományos kutatások alapján az emberek 98%-ának agyában huzalozva megtalálható az empátiára való hajlam. A 2% alapvetően pszichopatikus jellemzőkkel bíró embereket foglal magában. Ez az adottság teszi lehetővé számunkra, hogy belebújjunk más cipőjébe és megértsük az érzéseit és szempontjait.

A probléma ott kezdődik, hogy legtöbbünk nem használja, vagy nem használja ki eléggé az empatikus képességét a hétköznapokban. Ez gondot okoz mind a személyes, mind pedig az emberekkel való kapcsolatainkban, a csapatmunkában, társadalmi szinteken.

Na de mi is az empátia, miért van rá szükséged, és mit lehet tenni a fejlesztése érdekében? Ennek jártam alaposan utána.

Mi az empátia?

A WikiPédia szerint…

Az empátia avagy beleérző képesség, amivel egy másik ember vagy élőlény lelkiállapotába tudjuk helyezni magunkat. Az empátia megnyilvánulása például, ha valaki egy másik ember bánatát hallgatva, egy másik élőlény szenvedését látva, önmagát az adott helyzetbe beleképzelve saját élményként éli meg.

Ez az egyszerű és közismert definíció, viszont Elizabeth A. Segal több mint egy évtizeden át kutatta az empátiát és a Social Empathy c. könyvében (lásd lent az ajánlóban) egy sokkal kifinomultabb definícióval szolgál.

Szerinte az empátia komplexebb, ami magában foglal több képességet és tudatosságot feltételez. Az empátia megéléséhez három komponens együttes megléte szükséges, amihez a fejünket és nem a szívünket kell használni. Ezek a következők.

1. Függetlenítő tudatosság

Nem szabad magadra venni azt, amit mások éreznek, azaz ne éld bele magad annyira, hogy összekeverd a saját érzéseiddel.

2. Érzelem kontroll

Higgadtnak és kiegyensúlyozottnak kell maradnod miközben felméred a helyzetet. Nem engedheted szabadjára az érzelmeid.

3. Körülmények értelmezése

A körülmények megismerése fontos ahhoz, hogy kiterjeszd a látószöged és jobban megértsd, amit az egyén átél(t).

A következő, negyedik komponens megléte a közösségi empátia megéléséhez szükséges.

4. Távlati nézőpont felvétele

Amikor képes vagy elképzelni milyen lehet a sajátodtól eltérő más csoport tagjaként élni az életed. Úgy, hogy figyelembe veszel minden történelmi és közösségi eseményt, ami a csoportot formálta. Nyilván ez már egy nagyon magas szint és külön kutatómunkát is igényel.

Empátia és szimpátia

Sokszor keverik a két fogalmat, éppen ezért nézd meg gyorsan ezt a majd három perces cuki animációs filmet, melyet az egyik kedvenc szerzőm, Brene Brown előadásához készítettek, és az empátiáról mesél, illetve arról, hogy mi különbözteti meg azt a szimpátiától:

Mire jó az empátia?

Az empátia az egyik legfontosabb képesség, az egészséges emberi kapcsolatok sarokköve, és a hatékony csapatmunka hajtóereje. Nagyobb személyes, szakmai sikerekhez vezet és lehetővé teszi, hogy boldogabbá válj.

Keith Oakley pszichológus szerint a képesség, hogy más szemével lássunk és átéljünk eseményeket, lehetővé teszi, hogy elképzeljük mi magunk, hogyan viselkedjünk hasonló helyezetben.

Ha fejleszted az empátia képességed, akkor…

  • jobban fogod érteni a körülötted lévő emberek igényeit
  • tisztábban fogod látni, hogy másokban milyen képet alakítasz ki magadról a szavaiddal és cselekedeteiddel
  • érteni fogod a kommunikáció kimondatlan rétegeit
  • jobban fogod érteni az ügyfeleid és munkatársaid igényeit
  • kevesebb problémával kell megküzdened a személyes konfliktusaid során mind otthon, mind a munkahelyeden
  • pontosabban tudod megjósolni az emberek cselekedeteit és reakciót, akikkel kapcsolatba kerülsz
  • megtanulod, hogyan motiváld a körülötted lévő embereket
  • hatékonyabban meg tudsz győzni másokat az álláspontodról
  • a világot nagyobb felbontásban érzékeled majd azáltal, hogy nem csak a saját szemszögedből látod, hanem mások szemüvegén keresztül is
  • könnyebben meg tudsz bírkózni mások negatív hozzáállásával, hiszen jobban érted a motivációikat és félelmeiket
  • jobb vezető, jobb követő és jobb barát leszel
  • valószínűleg úgy kezeled majd a számodra fontos embereket, ahogy ők szeretnék, hogy kezeld őket

Top 10 képesség, amire szükség lesz 2020-ra

A World Economic Forum jelentése alapján az alábbi képességekre lesz szükséged hamarosan.

  1. komplex problémamegoldás
  2. kritikus gondolkodás
  3. kreativitás
  4. az emberekkel való bánni tudás (people management)
  5. vezetés másokkal együtt
  6. érzelmi intelligencia
  7. döntéshozatal
  8. szolgáltatásorientáció
  9. tárgyalás
  10. kognitív rugalmasság

A tíz pont feléhez gyakorlatilag elengedhetetlen az empatikus készség.

Mi a baj? Miért nem viselkedünk empatikusan?

A egyének közötti bizalom mértéke az USA esetében 40 év alatt 16%-kal csökkent, míg pl. Svédországban alapvetően nem változik, viszont sajnos ez a mérték összességében csökkenést mutat világszinten.

Úgy tűnik, az empátiát megtartjuk a közvetlen környezetünknek, különösen a szeretteinknek. Helytelenül. Gyanítható továbbá, hogy arra tanítanak és kondicionálnak minket, hogy sokkal inkább a problémamegoldó képességünket hasznosítsuk az empátiánk helyett. A társadalom azokat a problémamegoldókat jutalmazza, akik kézzelfogható megoldással szolgálnak, mintsem azokat, akik érzelmi gondoskodást nyújtanak. Ez a jutalomrendszer arra kondicionálja az embereket (különösen a férfiakat), hogy megoldási viselkedést mutassanak szemben az empatikus viselkedéssel.

Spirál

„Felülkerekedni a primitív félelmeinken, ami annyira nehézzé teszi, hogy empatikusak legyünk.”

Amikor biztonságban érezzük magunkat, könnyedén tekintetbe vesszük mások érzéseit. Ha fogalkozunk mások érzéseivel, akkor empatikusakká válunk. A ciklus így folytatódik, ugyanis azok, akik empatikusak, sokkal jobban képesek reagálni mások szükségleteire, ők így biztonságban érezhetik magukat, mert az igényeik találkoznak. Így működik ez az öngerjesztő folyamat, viszont sajnos mindkét irányban.

Fejleszthető, tanítható?

Vajon létezik olyan eljárás, amivel meg tudod emelni az empátia szinted?
Megoszlanak a vélemények a felnőttkori fejleszthetőség és taníthatóság tekintetében.

Edith Stein német filózófus szerint az empátia elősegíthető, ahogy megszakítható és blokkolható is, viszont nem lehet direkten kikényszeríteni. Attól olyan egyedi, ahogyan létrejön. Amikor az empátia előáll, egyszerűen csak megéljük anélkül, hogy tudatosan előidéztük volna. Ez a jellemző az, ami miatt az empátia létrejötte taníthatatlan.

Ezzel szemben Mohammadreze Hotjat pszichiátriai kutató professzor (aki a Jefferson empátia skálát fejlesztette ki – lásd lentebb) szerint vannak olyan emberek, akik természetszerűleg empatikusabbak, mint a társaik, viszont az empátia igenis tanítható. Szerinte az empátia egy kognitív tulajdonság, és nem egy személyiségjegy. Viszont csak annál az embernél fejleszthető, aki maga is akarja azt.

Megint mások – ahogy jómagam is hiszem – bárki képes fejleszteni ezt a képességét, ami olyan akár egy izom. Magam is sokat dolgozom rajta. Nyilván az életünk első két évét már nem lehet újra lejátszani, és nullából elkezdeni valamit szinte egyenlő a lehetetlennel, vagy legalábbis elképesztő akaratot feltételez, hogy eredménnyel járjon.

utcai hajléktalan, aki kéreget egy tükröt tart az arca elé, amibe belenéz az utca embere, így magát látja a hajléktalan helyében és máris nyúl a zsebébe pénzlrt

Módszerek

Van néhány igazán hasznos módszer, ami által erősítheted az empátia képességedet. Ezeket gyűjtöttem össze.

1. Keresd mindenhol és mindenben az embert

Ez egy buddhizmus által inspirált megközelítés. A lényege abban áll, hogy egy teljes napodon bármivel is kerülsz kapcsolatba, végiggondolod, hogy milyen emberek és milyen cselekedeteik állnak mögötte. Például reggel csinálsz magadnak egy kávét. Hogyan került oda a konyhádba az a kávé? Milyen emberek és milyen körülmények között ültették, nevelték, majd szüretelték le a kávécserjéket? Vagy bemész a munkhelyedre dolgozni, ahol tisztaság vár. Ki takarított ki, hogy te tiszta körülmények közt végezheted a munkád? És így tovább…

2. Figyeld meg az embereket!

Amíg várakozol valahol egy nyilvános helyen, buszmegállóban, bankban, önkormányzatnál stb. ahelyett, hogy a Facebookot, vagy a twittert néznéd, tedd le a mobilod, nézz körbe és figyeld meg az embereket egytől-egyig körülötted! Képzeld el ki lehet, mivel foglalkozhat, mire gondolhat, mit érezhet éppen? Ideges? Boldog? Kik lehetnek a szülei? Milyen és ki lehet a párja? A városban lakik? Honnan jön? Nagyszerű játék, magam is gyerekkorom óta űzöm.

Alakváltás

Szorosan kapcsolódik ide az alakváltás. A mesékben az alakváltók bármivé át tudnak változni, más emberré, lénnyé, állattá, sőt midenféle tárgyakká. Amikor az embereket figyeled, az is egy jó eszköz, ha elképzeled, mi lenne, ha testet cserélnétek. Próbáld ki, jó buli.

3. Létesíts minél több kapcsolatot idegenekkel!

Mikor a megszokott saját buborékodban található embereken kívül másokkal beszélsz, a kíváncsiság kiterjeszti az empátiád, így különböző gondolkodásmódokkal ütköztetheted saját nézeted. Egyszerűen szólíts meg másokat a tömegközlekedési eszközökön, koncerteken, bulikban, konferenciákon, különböző eseményeken.

4. Válaszd a sötét oldalt!

Akik ismernek, azokat sokszor „felidegesítek” azzal, amikor azt mondom nekik, hogy „Képzeld magad a másik helyébe. Mit gondolhat, miért csinálta, amit csinált? Mi előzte meg a cselekedetét?”. Sajnos rendszerint félrecsúszik ez a próbálkozásom, pedig a célom mindig az, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy semmi sem fehér és fekete és a gondolkodásunk tele van torzításokkal és nem látunk tisztán. Azt gondolom, hogy ezek a kérdések végiggondolása önmagában is segíthet az empátia fejlesztésében. Ez a módszer erről szól, csak azzal a különbséggel, hogy mindezt magadban játszod végig.

Valaki beszól, olyat mond neked, ami fáj? Tesz valamit, ami rosszul esik neked? Nos, ne reagálj azon nyomban. Tartsd vissza a kikívánkozó reakciódat. Próbáld meg magadban felvenni a másik nézőpontját. Valószínűleg a másik fél nem maga a gonosz és nem feltétlenül akar neked rosszat. Lehet, hogy egyszerűen csak ő másként gondolja, amit te igaznak vélsz és esze ágában sincs bántani téged. Tedd fel magadnak a kérdéseket és vizsgáld meg az ő helyzetéből is az eseményt. Hogyan érezheti magát ez az ember attól, ahogy te reagálsz? Milyen félelmek lehetnek a másik emberben? Lehet felerősíted reakcióddal ezeket a félelmeket?

5. Beszélgess tudatosan tőled eltérő világnézetű emberekkel!

Mindenkinek vannak ilyen ismerősei, neked is. Előre hát, dumálj velük.
Hogyan? Olvasd a következő pontot…

6. Értő figyelem, és gyakorold a hallgatást!

Hagyd, hogy a másik ember elmondja, amit akar. Tudom, hogy nagyon nehéz, hisz automatikusan reflektálni akarsz és elmondani mit gondolsz. Mind így vagyunk ezzel. Tudatosan tartsd vissza a reakciód és figyelj!

„Ha egy testrészeddel akarnád kifejezni az empátiát, akkor a füleddel tedd és ne a szíveddel. Az egész a hallgatásról szól.”
– Indi Young

Szóval csendesítsd, lassítsd le magad, és koncentrálj az elhangzott szavakra. Próbáld megtalálni a beszélő, szavak mögött meghúzódó motivációját. Vedd figyelembe a szocializációját, az életét és a korábbi tapasztalatait, ami az aktuális világnézetéhez vezetett.

Közben reagálj láthatóan és hallhatóan, pl. használd az „á”, „ó”, „aha”, „hmmm” kifejezéseket, bólints, hogy érted, megérted. Nézz rá, a szemébe! Hagyatkozz a természetes kíváncsiságodra. Tégy fel időnként olyan kérdéseket, melyek a jobb megértést szolgálják, a mögöttes szándékot derítik fel, felfedik a beszélő érzelmeit és azok okát.

Amikor a beszélő befejezte mondandóját, foglald össze, amit abból megértettél és kérdezz vissza: „Jól értettem, amit mondtál?”

A véleményed meg tartsd meg magadnak.

„A vélemény az emberi tudás legalacsonyabb formája. Nem igényel elszámoltathatóságot, sem megértést. A tudás legmagasabb formája az empátia, ami azt igényli tőlünk, hogy hátralépjünk az egónktól, és a másik világába lépjünk.”
– Bill Bullard

Ebben az egészben pedig az a legzseniálisabb, hogy miközben a fentiek szerint, empatikusan jársz el, a beszélő maga fedezi fel a saját problémáira a megoldást, amit ráadásul a te számládra ír majd.

Igazából egy jó pszichológus, egy jó coach pontosan ezt csinálja. Nem utolsó sorban ez a technika egy jó interjú készítésének is az alapja.

7. Összetett beleélés

Sétálsz az utcán és meglátsz egy hajléktalant az egyik padon ücsörögve. Képzeld el mit éreznél, ha ő egy közeli hozzátartozód lenne, az édesapád, vagy édesanyád, vagy a legjobb barátod? Nagyon erős érzéseket tudsz így átélni és sok mindent átértékelsz magadban. Érdemes ezt megpróbálni a hírekben hallott történésekkel is. Mi lenne, ha egy szeretteddel történt volna az eset?

8. Művészet

Tele vagyunk feltételezésekkel, előítéletekkel mások iránt és címkéket ragasztunk csoportokra, így működik, egyszerűsít az agyunk. Ezáltal keletkeznek a sztereotípiák, mint a „muszlim fundamentalisták”, a „zsugori skótok”, „a buta szőke nők” stb. Ezek a címkék megakadályoznak minket abban, hogy az egyént értékeljük. Alapvetően a tudatlanságból fakad, amit egyszerűen tanulással, megismeréssel lehet a legkönnyebben feloldani. A megismerésre nagyszerű eszköz a regények, versek olvasása, a filmek, a színházi előadások nézése, a dalok, zeneművek hallgatása. A művészeti alkotások által gyakorlatilag bárkinek a bőrébe belebújhatsz, vagy ismerhetsz meg más szemén keresztül kultúrákat, különféle embereket, más világokat.

Viszont arra figyelj, hogy ne csak az általad szeretett és ismert szerzőkkel és alkotásokkal foglalkozz. Tudatosan keresd az újat és ezáltal más dimenziókat!

Mindemellett a képesség arra, hogy elképzeljük más mit érez – még akkor is, ha mi sosem éltük át azt a helyzetet – kritikus az empátia szempontjából. Jó út az empátia építéséhez, hogy a képzelőerődet is fejleszted. A művészetek pedig ebben is sokat segítenek.

9. Virtuális valóság empátia gép

A virtuális valóság egyre valósághűbb. Kiválóan alkalmas az empátia fejlesztésére, hiszen az eszköz segítségével totálisan átélheted mások életét. Nézd meg ezt a TED előadást, ami erről szól. Raymond Kurzweil jóslata szerint 2030 elejére eljut a technológiánk arra a szintre, hogy a virtuális valóság már nem lesz megkülönböztethető a valóságtól, azzal teljesen összeolvad.

Mérhető az empátia?

Kidolgoztak néhány mérési módot.

Az „Olvasd az elmét szemekből” felnőtteknek szánt tesztjének egy megvalósítása ez a társasági intelligencia teszt, ami kb. 10 percet vesz igénybe és emberek szempárjait mutatja egymás után, amihez ki kell választanod a számodra legközelebb eső jelzőt. Sajnos mobilon ezt nem tudod használni, desktop kell hozzá.

A Jefferson Empátia skála egy komoly mérési módszer, amit meg kell rendelni és elég borsos ára van. Cserébe létezik magyar változata is.

További mérési módszereket találsz a Wikipedia Empathy szócikke alatt.

Az empátia fontossága

Végül nézd meg ezt a brilliáns mindössze három perces összegző videót az empátia fontosságáról a Lifehackertől:

Ajánlók

Könyvajánló

Linkek, olvasnivalók

Támogasd a blogot te is!

kolboid's Picture

kolboid

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. A szülei Kolozsi Istvánnak nevezték el. Legfőképpen digitális tanácsadással foglalkozik.

Visszajelzésfüggő vagyok. Segíts!